W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. I kwartał - jakość handlowa przetworów owocowych

W I kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych. Objęto nią 6 placówek detalicznych.

Parametry fizykochemiczne

W zakresie parametrów fizykochemicznych skontrolowano 6 partii przetworów owocowych, w 6 placówkach detalicznych. W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych w zakresie cech fizykochemicznych stwierdzono nieprawidłowości w 2 partiach artykułów rolno-spożywczych, które dotyczyły m.in:

  • zaniżonej masy owoców pod odcieku w stosunku do deklaracji producenta umieszczonej w oznakowaniu,
  • wykrycia obecność martwego szkodnika (1 szt.) 1 opakowaniu produktu.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 8 partii. Stwierdzono nieprawidłowości w 2 partiach przetworów owocowych, które dotyczyły m.in.:

  • nie podania w nazwie produktu danych szczegółowych dotyczących warunków szczególnego przetwarzania jakiemu produkt został poddany tj. brak jest wskazania w nazwie lub opisie towarzyszącym nazwie informacji o zastosowanej obróbce termicznej, której produkt ten został poddany,
  • podania w oznakowaniu nieprawdziwych informacji o masie netto po odsączeniu.

Warto wiedzieć, że …

W oznakowaniu żywności obowiazkowo powinna być podana inforamcja odnosząca się do ilości netto żywności. W przypadku gdy środek spożywczy w stanie stałym jest  prezentowany w środku płynnym, na etykiecie powinna się znaleźć również informacja o masie netto środka spożywczego po odsączeniu.

Pod pojęciem środek płynny należy rozmieć produkty, które mogą występować jako mieszanki, a także w postaci zamrożonej lub szybko zamrożonej, pod warunkiem że płyn jest jedynie dodatkiem do podstawowych składników tego preparatu i przez to nie jest czynnikiem decydującym o zakupie: woda, wodne roztwory soli, solanka, wodne roztwory kwasów spożywczych, ocet, wodne roztwory cukrów.

Informacja ta może zostać umieszczona w oznakowaniu produktu w postaci w postaci:

  • podwójnego oznaczenia tj. równoczesnego podania informacji o masie netto całego produktu oraz masie netto produktu po odsączeniu,
  • oznaczenia porównawczego tj. wskazania, że masa netto jest równocześnie masą netto po odsączeniu.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.10.2022 12:40 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
17.10.2022 12:40 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}