2022r. I kwartał - jakość handlowa przetworów owocowych
W I kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych. Objęto nią 6 placówek detalicznych.
Parametry fizykochemiczne
W zakresie parametrów fizykochemicznych skontrolowano 6 partii przetworów owocowych, w 6 placówkach detalicznych. W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych w zakresie cech fizykochemicznych stwierdzono nieprawidłowości w 2 partiach artykułów rolno-spożywczych, które dotyczyły m.in:
- zaniżonej masy owoców pod odcieku w stosunku do deklaracji producenta umieszczonej w oznakowaniu,
- wykrycia obecność martwego szkodnika (1 szt.) 1 opakowaniu produktu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 8 partii. Stwierdzono nieprawidłowości w 2 partiach przetworów owocowych, które dotyczyły m.in.:
- nie podania w nazwie produktu danych szczegółowych dotyczących warunków szczególnego przetwarzania jakiemu produkt został poddany tj. brak jest wskazania w nazwie lub opisie towarzyszącym nazwie informacji o zastosowanej obróbce termicznej, której produkt ten został poddany,
- podania w oznakowaniu nieprawdziwych informacji o masie netto po odsączeniu.
Warto wiedzieć, że …
W oznakowaniu żywności obowiazkowo powinna być podana inforamcja odnosząca się do ilości netto żywności. W przypadku gdy środek spożywczy w stanie stałym jest prezentowany w środku płynnym, na etykiecie powinna się znaleźć również informacja o masie netto środka spożywczego po odsączeniu.
Pod pojęciem środek płynny należy rozmieć produkty, które mogą występować jako mieszanki, a także w postaci zamrożonej lub szybko zamrożonej, pod warunkiem że płyn jest jedynie dodatkiem do podstawowych składników tego preparatu i przez to nie jest czynnikiem decydującym o zakupie: woda, wodne roztwory soli, solanka, wodne roztwory kwasów spożywczych, ocet, wodne roztwory cukrów.
Informacja ta może zostać umieszczona w oznakowaniu produktu w postaci w postaci:
- podwójnego oznaczenia tj. równoczesnego podania informacji o masie netto całego produktu oraz masie netto produktu po odsączeniu,
- oznaczenia porównawczego tj. wskazania, że masa netto jest równocześnie masą netto po odsączeniu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.10.2022 12:40 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 17.10.2022 12:40 Andrzej Giżyński