2022r. II kwartał - jakość handlowa jaj
W II kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi finalnemu. Objęto nią 8 placówek detalicznych, w których skontrolowano jakość handlową 11 partii jaj.
Przeprowadzone kontrole nie ujawniły nieprawidłowości.
Warto wiedzieć, że …
Na skorupce jaj powinien być umieszczony kod producenta, w którym zawarte są następujące informacje:
- sposób chowu kur niosek, od których pozyskano jajko:
- 0 - jaja z chowu ekologicznego,
- 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu,
- 2 - jaja z chowu ściółkowego,
- 3 - jaja z chowu klatkowego;
- kod państwa członkowskiego, w którym znajduje się ferma jaj konsumpcyjnych – PL, jeśli ferma znajduje się na terenie Polski;
- weterynaryjny numer identyfikacyjny fermy jaj konsumpcyjnych.
Nie ma obowiązku umieszczania kodu producenta na skorupce jaj pochodzących z gospodarstw utrzymujących nie więcej niż 50 kur niosek sprzedawanych bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu produkcji.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.02.2023 07:52 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 02.02.2023 07:52 Andrzej Giżyński