W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. II kwartał - jakość handlowa jaj

W II kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi finalnemu. Objęto nią 8 placówek detalicznych, w których skontrolowano jakość handlową 11 partii jaj.

Przeprowadzone kontrole nie ujawniły nieprawidłowości.

Warto wiedzieć, że …

Na skorupce jaj powinien być umieszczony kod producenta, w którym zawarte są następujące informacje:

  • sposób chowu kur niosek, od których pozyskano jajko:
    • 0 - jaja z chowu ekologicznego,
    • 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu,
    • 2 - jaja z chowu ściółkowego,
    • 3 - jaja z chowu klatkowego;
  • kod państwa członkowskiego, w którym znajduje się ferma jaj konsumpcyjnych – PL, jeśli ferma znajduje się na terenie Polski;
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny fermy jaj konsumpcyjnych.

Nie ma obowiązku umieszczania kodu producenta na skorupce jaj pochodzących z gospodarstw utrzymujących nie więcej niż 50 kur niosek sprzedawanych bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu produkcji.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.02.2023 07:52 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.02.2023 07:52 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}