2022r. III kwartał - jakość handlowa przetworów warzywnych
W III kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych. Kontrolą objęto łącznie 21 podmiotów w tym 6 sklepów detalicznych i 15 placówek gastronomicznych, w których oceniono w zakresie parametrów fizykochemicznych 7 partii oraz w zakresie oznakowania 29 partii przetworów warzywnych.
Parametry Fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 7 partiach przetworów warzywnych. Nieprawidłowości nie stwierdzono.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w 29 partiach przetworów warzywnych. Zakwestionowano oznakowanie w przypadku 11 partii poddanych kontroli. Nieprawidłowości te dotyczyły m.in.:
- nazwy produktu:
- zastosowano nazwę uniemożliwiającą poznanie rzeczywistego charakteru produktu podano np. „Zestaw: 2 szt. Kartacze + Surówka”, „surówka”,
- wykazu składników:
- brak wykazu składników,
- nie wyróżnienie składników mogących powodować alergie i reakcje nietolerancji,
- zastosowano niewłaściwe sformułowanie określające termin przydatności do spożycia w postaci „Spożyć do:”, podczas gdy winno być: „Należy spożyć do:”.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.02.2023 15:20 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 02.02.2023 15:20 Andrzej Giżyński