W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. III kwartał - jakość handlowa soków i nektarów owocowych oraz znakowanie syropów owocowych

W III kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów owocowych oraz znakowania syropów owocowych. Kontrole prowadzono w 5 placówkach handlu detalicznego poddając ocenie 3 partie soków oraz 5 partii syropów owocowych.

Ocenę parametrów fizykochemicznych przeprowadzono w 3 partiach soków owocowych nie stwierdzając nieprawidłowości.

W wyniku przeprowadzonej oceny prawidłowości oznakowania ocenianych partii soków i syropów owocowych zakwestionowano 2 partie syropów owocowych. Nieprawidłowości dotyczyły:

  • umieszczenia w oznakowaniu dwóch rozbieżnych nazw środka spożywczego,
  • nie podania w oznakowaniu procentowej zawartości składnika istotnego do scharakteryzowania produktu - soku owocowego.

Warto wiedzieć, że …

Nazwa środka spożywczego jest pierwszym elementem oznakowania, na który zwraca uwagę konsument. To na jej podstawie z ogromnej liczby produktów wybierane są te, które zwrócą uwagę konsumenta. Ważne jest, aby nazwa produktu w pełni charakteryzowała produkt i nie wprowadzała konsumenta w błąd. Umieszczenie w oznakowaniu dwóch rozbieżnych nazw opisujących produkt wskazujących na rodzaj surowca wykorzystanego podczas produkcji, tj. raz wskazującej na wykorzystanie do produkcji składników naturalnych – owoców, soku owocowego a innym razem na wykorzystanie podczas produkcji do nadania specyficznych walorów smakowo zapachowych aromatów wprowadza konsumenta w błąd.

Nazwy owoców oraz grafiki przedstawiającej owoce mogą być umieszczane w oznakowaniu produktu tylko w przypadku, gdy do produkcji wykorzystywane są owoce oraz produkty z nich pochodzących soków, przecierów owocowych. Ważne jest również to aby ilość owoców lub produktów z nich pochodzących była wystarczająca do nadania specyficznych właściwości produktu – smaku, zapachu itp. W przypadku gdy do nadania specyficznych walorów smakowo-zapachowych wykorzystywane są aromaty w nazwie produktu powinno użyć się określenia „o smaku np. czarnej porzeczki”.

Producent zobligowany jest do umieszczenia w oznakowaniu środka spożywczego informacji o procentowej ilości składników wykorzystywanych podczas produkcji w każdym przypadku, gdy dany składnik występuje w nazwie środka spożywczego lub zwykle kojarzony jest z tą nazwą, w oznakowaniu umieszczono grafikę odnoszącą się do danego składnika np. wizerunek owoców oraz w przypadku, gdy dany składnik jest istotny do scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od innych produktów podobnych. Informacje te umieszczane są w oznakowaniu w celu umożliwienia konsumentom porównania produktów podobnych i wybrania tego, który najbardziej odpowiada jego preferencją.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.02.2023 15:10 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.02.2023 15:10 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}