2022r. IV kwartał - jakość handlowa oliwy z oliwek
W IV kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej oliwy z oliwek. Objęto nią 6 placówek detalicznych z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych 1 partii oliwy, oceny organoleptycznej 5 partii oliwy natomiast w zakresie oznakowania 11 partii oliwy z oliwek.
Ocena organoleptyczna
Na podstawie przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono, że 4 spośród 5 ocenianych partii zostało błędnie zaklasyfikowanych do kategorii oliwy z oliwek najwyższej jakości.
Parametry fizykochemiczne
W zakresie parametrów fizykochemicznych w skontrolowanej partii oliwy z oliwek nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie wszystkich kontrolowanych partii oliwy z oliwek było zgodne z wymaganiami jakości handlowej.
Warto wiedzieć, że …
W przepisach prawa wyróżniono następujące kategorie oliwy z oliwek:
- oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia – „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”;
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – „oliwa z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”;
- oliwa z oliwek – składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – „oliwa zawierająca wyłącznie oliwę z oliwek, która poddana została rafinacji i oliwę uzyskaną bezpośrednio z oliwek”;
- oliwa z wytłoczyn z oliwek – „oliwa zawierająca wyłącznie oliwę uzyskaną za pomocą obróbki produktu otrzymanego po uzyskaniu oliwy z oliwek oraz oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek” lub „oliwa zawierająca wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek”.
Ocenę sensoryczną oliwy z oliwek przeprowadza się zgodnie z metodyką opisaną w rozporządzeniu (EWG) nr 2568/91 przez grupę wybranych, przeszkolonych i nadzorowanych degustatorów tworzących zespół. Metoda ta ma zastosowanie jedynie do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia uwzględniając intensywność dostrzeżonych wad oraz owocowości.
W zakresie cech organoleptycznych klasyfikacji oliwy z oliwek dokonuje się poprzez porównanie wartości mediany wad i mediany aromatu owoców. Dla oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia: mediana wad jest równa 0, a mediana aromatu owoców jest wyższa niż 0.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.07.2023 12:19 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 21.03.2023 20:41 Andrzej Giżyński