W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. I kwartał - jakość handlowa soków i nektarów owocowych

W I kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów owocowych. Objęto nią 4 placówki detaliczne oraz 1 producenta z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych 7 partie soków i nektarów owocowych, natomiast w zakresie oznakowania 8 partii soków i nektarów owocowych.

Parametry fizykochemiczne

Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych.

Oznakowanie

Nieprawidłowości w zakresie znakowania nie stwierdzono.

Warto wiedzieć, że …

Soki owocowe:

  • nie mogą być dosładzane (wyjątek stanowi sok z rokitnika),
  • nie mogą zawierać substancji słodzących ani substancji konserwujących (wyjątek stanowi sok limonowy i cytrynowy),
  • nie mogą zawierać dodanych barwników.

Do soków owocowych można:

  • dodać witaminy lub składniki mineralne zgodnie z zasadami opisanymi w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji,
  • dodać sok cytrynowy i sok z limonek w celu korekcji kwaśnego smaku,
  • do soku pomidorowego można dodawać sól, przyprawy i aromatyczne zioła.

Nektary owocowe otrzymywane są przez dodane wody z ewentualnym dodatkiem cukru lub miodu do soku lub przecieru owocowego. W przypadku nektarów owocowych bez dodatku cukrów lub o obniżonej wartości energetycznej cukier może zostać zastąpiony substancjami słodzącym.

Nektary w opakowaniach jednostkowych nie mogą zawierać dodanych substancji konserwujących ani dodanych barwników.

Przepisy prawa określają minimalną zawartość soków owocowych lub przecierów owocowych w nektarach owocowych w stosunku do % obj. wyrobu końcowego np.

  • mango, banan, porzeczka (czarne, czerwone, białe), liczi to 25%
  • śliwki, agrest to30%
  • jabłka, gruszki, brzoskwinie, ananasy, pomidory to 50%
  • maliny, morele, truskawki, czarne jagody to 40%
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.07.2023 12:49 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
25.07.2023 12:49 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}