2023r. I kwartał - jakość handlowa soków i nektarów owocowych
W I kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów owocowych. Objęto nią 4 placówki detaliczne oraz 1 producenta z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych 7 partie soków i nektarów owocowych, natomiast w zakresie oznakowania 8 partii soków i nektarów owocowych.
Parametry fizykochemiczne
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych.
Oznakowanie
Nieprawidłowości w zakresie znakowania nie stwierdzono.
Warto wiedzieć, że …
Soki owocowe:
- nie mogą być dosładzane (wyjątek stanowi sok z rokitnika),
- nie mogą zawierać substancji słodzących ani substancji konserwujących (wyjątek stanowi sok limonowy i cytrynowy),
- nie mogą zawierać dodanych barwników.
Do soków owocowych można:
- dodać witaminy lub składniki mineralne zgodnie z zasadami opisanymi w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji,
- dodać sok cytrynowy i sok z limonek w celu korekcji kwaśnego smaku,
- do soku pomidorowego można dodawać sól, przyprawy i aromatyczne zioła.
Nektary owocowe otrzymywane są przez dodane wody z ewentualnym dodatkiem cukru lub miodu do soku lub przecieru owocowego. W przypadku nektarów owocowych bez dodatku cukrów lub o obniżonej wartości energetycznej cukier może zostać zastąpiony substancjami słodzącym.
Nektary w opakowaniach jednostkowych nie mogą zawierać dodanych substancji konserwujących ani dodanych barwników.
Przepisy prawa określają minimalną zawartość soków owocowych lub przecierów owocowych w nektarach owocowych w stosunku do % obj. wyrobu końcowego np.
- mango, banan, porzeczka (czarne, czerwone, białe), liczi to 25%
- śliwki, agrest to30%
- jabłka, gruszki, brzoskwinie, ananasy, pomidory to 50%
- maliny, morele, truskawki, czarne jagody to 40%
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.07.2023 12:49 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 25.07.2023 12:49 Andrzej Giżyński