2023r. I kwartał - prawidłowość znakowania wyrobów garmażeryjnych sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta
W I kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę prawidłowości znakowania wyrobów garmażeryjnych sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta.
Objęto nią 10 placówek detalicznych. Ocenie prawidłowości oznakowania poddano 24 partie wyrobów garmażeryjnych.
Nieprawidłowości stwierdzono w 2 podmiotach, co stanowiło (tj. 20 % skontrolowanych).
Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- oferowania do sprzedaży artykułu rolno – spożywczego po upływie terminu przydatności do spożycia,
- posługiwania się przyrządem pomiarowym bez aktualnej cechy legalizacji.
Warto wiedzieć, że …
Datę minimalnej trwałości mogą poprzedzać sformułowania:
- „Najlepiej spożyć przed …” – gdy data zawiera oznaczenie dnia,
- „Najlepiej spożyć przed końcem …” – w innych przypadkach.
Sformułowaniom tym towarzyszy sama data lub odesłanie do miejsca, w którym jest ona podana w oznakowaniu.
W razie potrzeby oznaczeniu daty minimalnej trwałości powinien towarzyszyć opis warunków przechowywania, które muszą być przestrzegane, aby produkt mógł być przechowywany przez określony okres.
Data powinna być podana w sposób zrozumiały dla konsumenta – powinna mieć wskazanie dnia, miesiąca i ewentualnie roku, w takiej kolejności oraz w niekodowanej formie.
Niemniej jednak w przypadku środków spożywczych, których trwałość:
- nie przekracza trzech miesięcy, wystarczy oznaczenie dnia oraz miesiąca,
- przekracza trzy miesiące, lecz nie przekracza 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie miesiąca oraz roku,
- przekracza 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie roku.
W przypadku produktów nietrwałych mikrobiologicznie, które po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego datę minimalnej trwałości zastępuje się terminem przydatności do spożycia.
Termin przydatności do spożycia poprzedza sformułowanie „Należy spożyć do …”, któremu towarzyszy data lub odesłanie do miejsca, w którym jest ona podana w oznakowaniu. Informacji tej powinien towarzyszyć opis warunków przechowywania, które muszą być przestrzegane, aby produkt zachował swoją jakość.
Zgodnie z art. 52 ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.07.2023 13:01 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 25.07.2023 13:01 Andrzej Giżyński