2023r. II kwartał - jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich
W II kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich. Kontrolą objęto 8 placówek handlu detalicznego oraz 4 producentów poddając ocenie 19 partii w tym 14 w zakresie parametrów fizykochemicznych i 5 partii pod względem parametrów organoleptycznych.
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości stwierdzono w 2 partiach, co stanowiło 14 % wszystkich partii poddanych badaniu cech fizykochemicznych.
W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych stwierdzono:
- zaniżoną kwasowość ogólną w stosunku do wymagań zawartych w przepisach prawa dla napoju winnego miodowego
- zaniżoną zawartość dwutlenku węgla w stosunku do wymagań zawartych w przepisach prawa dla napoju winnego miodowego musującego
Oznakowanie
W zakresie oznakowania produktów stwierdzono nieprawidłowości w odniesieniu do 2 kontrolowanych partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- nieumieszczenia w nazwie napoju winnego miodowego informacji istotnych do jego scharakteryzowania, tj.:
- informacji o obecności w produkcie soku z korzenia imbiru,
- informacji dotyczącej poziomu słodkości produktu tj.: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie, bardzo słodkie,
- wykorzystania zbyt małej wielkości czcionki do przedstawienia obowiązkowych informacji o produkcie oraz ilości nominalnej produktu.
Warto wiedzieć, że …
Wśród fermentowanych napojów winiarskich, biorąc pod uwagę zawartość dwutlenku węgla możemy wyróżnić produkty:
- spokojne - o ciśnieniu poniżej 1 bara w temperaturze 20°C,
- półmusujące - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i nie większym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej,
- musujące - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej,
- półmusujące gazowane - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i nie większym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego dwutlenku węgla,
- musujące gazowane - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego dwutlenku węgla.
Podział ten nie dotyczy miodów pitnych i miodów pitnych jakościowych.
Wśród fermentowanych napojów winiarskich, biorąc pod uwagę poziom słodkości możemy wyróżnić produkty:
- wytrawne, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi do 15 gramów na litr,
- półwytrawne, w których o zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 15 jednak nie więcej niż 30 gramów na litr,
- półsłodkie, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 30 jednak nie więcej niż 60 gramów na litr,
- słodkie, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 60 jednak nie więcej niż 150 gramów na litr,
- bardzo słodkie, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 150 gramów na litr.
Podział ten nie dotyczy miodów pitnych i miodów pitnych jakościowych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.12.2023 10:29 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 02.12.2023 10:29 Andrzej Giżyński