2023r. II kwartał - jakość handlowa świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków
W II kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 14 hurtowni i 1 producenta prowadzących działalność na terenie woj. województwa warmińsko-mazurskiego. Skontrolowano 46 partii świeżych owoców i warzyw oraz 13 partii ziemniaków.
W wyniku przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono w 1 partii świeżych owoców i warzyw obecność produktów posiadających objawy zepsucia, tj. cechy czyniące je niezdatnymi do spożycia.
W wyniku przeprowadzonej oceny oznakowania świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków stwierdzono, że wszystkie poddane kontroli partie spełniały wymagania jakościowe w zakresie oznakowania, tj. w ich oznakowaniu umieszczono wszystkie wymagane przepisami prawa informacje.
Warto wiedzieć, że …
Świeże owoce i warzywa prowadzane do obrotu powinny spełniać wymagania minimalne dotyczące ich jakości. Przede wszystkim powinny być całe i zdrowe, jędrne, prawidłowo wykształcone i odpowiednio dojrzałe. Powinny być również wystarczająco rozwinięte, nie mogą być przerośnięte lub przejrzałe. W sprzedaży powinny znajdować się owoce i warzywa praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, szkodników oraz śladów spowodowanych przez szkodniki. Nie powinny być również nadmiernie zawilgocone, gdyż może to powodować ich psucie. W sprzedaży nie powinno być produktów gnijących lub z objawami zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.12.2023 10:06 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 02.12.2023 10:06 Andrzej Giżyński