2023r. II kwartał - jakość handlowa tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne oraz tłuszczów do celów kulinarnych
W II kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne oraz tłuszczów do celów kulinarnych. Kontrolą objęto 5 placówek handlu detalicznego oraz 1 producenta poddając ocenianie 11 partii w tym 6 w zakresie parametrów fizykochemicznych.
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości stwierdzono w 2 partiach.
W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych stwierdzono:
- zaniżoną średnią zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji umieszczonej w oznakowaniu,
- zawyżoną średnią zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji umieszczonej w oznakowaniu.
Oznakowanie
W zakresie oznakowania produktów stwierdzono nieprawidłowości w odniesieniu do 1 kontrolowanej partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- uwypuklenia w oznakowaniu margaryny półtłustej informacji „z dodatkiem masła”, podczas gdy masło stanowi jedynie 1% dodatek do produktu, co może sugerować, że masło jest składnikiem podstawowym produktu i wywoływać błędne skojarzenie przynależności wyrobu do zupełnie innej grupy tłuszczów do smarowania tj. „Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych”- tzw. miksów, posiadających większą zawartość tłuszczu mlecznego niż margaryna półtłusta, tj. od 10% do 80% tłuszczu mlecznego w całkowitej zawartości tłuszczu.
Warto wiedzieć, że …
Tłuszcze to produkty pozyskiwane z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych o zawartości tłuszczu mlecznego nie większej niż 3 % zawartości tłuszczu. Do tłuszczów zaliczają się m.in. następujące produkty:
- margaryna - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 80% i mniej niż 90% tłuszczu;
- margaryna o zawartości ¾ tłuszczu - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 60% i nie więcej niż 62% tłuszczu
- margaryna półtłusta - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 39% i nie więcej niż 41 % tłuszczu;
- tłuszcze do smarowania - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, w których zawartość tłuszczu mieści się w następujących przedziałach:
- poniżej 39 %,
- powyżej 41 % i poniżej 60 %,
- powyżej 62 % i poniżej 80 %.
Tłuszcze złożone (miksy) to produkty pozyskiwane z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, zawierające od 10 % do 80 % tłuszczu mlecznego w całkowitej zawartości tłuszczu. Do tłuszczów zaliczają się m.in. następujące produkty:
- miks tłuszczowy - produkty otrzymywane z mieszaniny tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 80 % i mniej niż 90 % tłuszczu;
- miks (mix) o zawartości ¾ tłuszczu - produkty otrzymywane z mieszanki tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 60 % i nie więcej niż 62 % tłuszczu;
- miks tłuszczowy półtłusty - produkty otrzymywane z mieszanki tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 39 % i nie więcej niż 41 % tłuszczu;
- miks (mix) tłuszczowy do smarowania X % - produkty otrzymywane z mieszanki tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, w których zawartość tłuszczu mieści się w następujących przedziałach:
- poniżej 39 %,
- powyżej 41 % i poniżej 60 %,
- powyżej 62 % i poniżej 80 %.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.12.2023 10:56 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 02.12.2023 10:56 Andrzej Giżyński