2023r. III kwartał - jakość handlowa dań i deserów oferowanych w parkach rozrywki i ZOO
W III kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej dań i deserów oferowanych w parkach rozrywki i ZOO. Objęto nią 4 placówki gastronomiczne z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz w zakresie oznakowania. Łącznie kontrolą objęto 3 partie dań zawierających surowiec rybny, 1 partię frytek, 2 partie tłuszczu smażalniczego, 3 partie lodów, 1 partię gofrów.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych nie stwierdzono.
We wszystkich skontrolowanych placówkach stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oznakowania.
Najczęściej występującą nieprawidłowością było nie umieszczenie w lokalu gastronomicznym w miejscu dostępnym konsumentowi ani z żadnym innymi miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania dania z uwzględnieniem składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Stwierdzone w toku kontroli nieprawidłowości dotyczyły również nazwy dań np. użycia nazwy, która nie charakteryzuje produktu i uniemożliwia poznanie jego rzeczywistego charakteru, np. w nazwie dania z rybą nie podano informacji o zastosowanej obróbce termicznej, której produkt ten został poddany np. smażenie, pieczenie, gotowanie.
Warto wiedzieć, że …
W każdym miejscu, w którym żywność wprowadzana jest do obrotu, w tym w lokalach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, smażalniach, powinny być dostępne informacje o produktach, które można tam kupić. Przede wszystkim konsument ma prawo poznać:
- nazwę produktu, która powinna go w pełni charakteryzować oraz umożliwić poznanie rzeczywistego charakteru;
- wykaz składników zawierający nazwy wszystkich surowców wykorzystanych do produkcji, w tym składników wchodzących w skład składników złożonych;
Składniki mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji powinny być w wykazie składników odpowiednio wyróżnione.
Nazwy składników w wykazie składników powinny zostać wymienione w kolejności malejącej, czyli od tego, którego jest najwięcej do tego, którego jest najmniej. - nazwę albo imię i nazwisko producenta.
Informacje te musza być dostępne bezpośrednio dla klientów, tj. bez pomocy obsługi.
- Ostatnia modyfikacja:
- 28.12.2023 12:34 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 28.12.2023 12:34 Andrzej Giżyński