2023r. III kwartał - jakość handlowa dań rybnych oferowanych w gastronomii
W III kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole jakości handlowej dań rybnych oferowanych w punktach gastronomii znajdujących się w miejscowościach turystycznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Objęto nią 7 podmiotów, w których dokonano oceny jakości handlowej 8 partii dań rybnych w tym 7 przypadkach dokonano identyfikacji gatunkowej oferowanej ryby. Dodatkowo w jednym punkcie gastronomicznym pobrano 1 próbkę oleju rzepakowego pochodzącego z obróbki cieplnej frytek w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych.
Parametry fizykochemiczne
Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich skontrolowanych 8 partiach dań rybnych oferowanych w gastronomii (100 %).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- nie umieszczenia w miejscu dostępnym konsumentowi ani w żadnym innym miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania produktów z uwzględnieniem substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji.
Warto wiedzieć, że …
W barach szybkiej obsługi, smażalniach, restauracjach, pizzeriach itp. w miejscu dostępnym konsumentowi podane muszą być m.in.:
- nazwy oferowanych dań, w sposób umożliwiający rozpoznanie rzeczywistego charakteru produktu równocześnie nie wprowadzając go w błąd,
- pełne wykazy składników dań z wyróżnionymi alergenami,
- nazwę albo imię i nazwisko producenta.
Przepisy prawa nie narzucają przedsiębiorcy formy w jakiej informacje o produktach nieopakowanych powinny być udostępniane konsumentom niemniej jednak muszą one być rzetelne, jasne, łatwe do zrozumienia, czytelne a przede wszystkim dostępne bez udziału osób trzecich.
- Ostatnia modyfikacja:
- 11.08.2023 08:43 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 11.08.2023 08:41 Andrzej Giżyński