W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. III kwartał - jakość handlowa produktów rybołówstwa

W III kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości  handlowej produktów rybołówstwa. Kontrolą objęto 4 producentów z województwa warmińsko-mazurskiego poddając kontroli 12 partii przetworów rybnych w tym 6 partii w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej stwierdzono łącznie w 3 podmiotach (tj. 75 % skontrolowanych).

Ocena organoleptyczna

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w 1 partii marynat rybnych.

Oznakowanie

Nieprawidłowości stwierdzono w 4 partiach produktów, w tym  2 partiach marynat rybnych oraz 2 partiach konserw rybnych.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości stwierdzono w 2 partiach marynat rybnych.

Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • stwierdzenia w produkcie obecności innego gatunku ryby niż tego, który został zadeklarowany w oznakowaniu,
  • stwierdzenia zaniżonej masy netto wyrobu,
  • stwierdzenia zawyżonej zawartości soli i zaniżonej zawartości tłuszczu w stosunku do deklaracji umieszczonej w wartości odżywczej przetworów rybnych,
  • wprowadzania do obrotu przetworów rybnych w innej postaci niż ta, która została zadeklarowana w oznakowaniu, tj. produkt deklarowany jako filety rybne w zalewie w rzeczywistości był produktem w galarecie,
  • braku podania w wykazie składników nazw wszystkich elementarnych składników wchodzących w skład składnika złożonego, m.in. wzmacniaczy smaku, barwnika oraz alergenu,
  • podania w oznakowaniu produktu na zasadzie dobrowolności nieprawidłowych informacji dot. handlowego oznaczenie gatunku i nazwy systematycznej oraz metody produkcji ryby zastosowanej jako surowca,
  • braku podania w oznakowaniu informacji o postaci handlowej, w której ryba jest wprowadzana do obrotu, np. w kawałkach lub rozdrobiony,
  • braku podania w oznakowaniu kraju pochodzenia lub miejsca pochodzenia składnika podstawowego tego wyrobu tj. tuńczyka, którego kraj pochodzenia nie jest taki sam jak kraj pochodzenia produktu.

Warto wiedzieć, że …

Zgodnie z art. 35 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1379/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwa-kultury, zmieniającego rozporządzenia Rady (WE) nr 1184/2006 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 w oznakowaniu:

  • ryb żywych, świeżych, schłodzonych lub zamrożonych,
  • filetów rybnych, i pozostałego mięsa rybiego nawet rozdrobnionego wprowadzanych do obrotu w postaci świeżej, schłodzonej lub zamrożonej,
  • ryb suszonych, solonych lub w solance,
  • ryb wędzonych, nawet gotowanych przed lub podczas procesu wędzenia,
  • mąk, mączek i granulek nadające się do spożycia przez ludzi otrzymanych z ryb, skorupiaków, mięczaków i z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki,
  • skorupiaków nawet w skorupach, żywych, świeżych, schłodzonych, zamrożonych, suszonych, solonych lub w solance,
  • skorupiaków w skorupach gotowanych na parze lub w wodzie, nawet schłodzonych, zamrożonych, suszonych, solonych lub w solance,
  • mięczaków, nawet w skorupach, żywych, świeżych, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance,
  • bezkręgowców wodnych, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywych, świeżych, schłodzonych, zamrożonych, suszonych, solonych lub w solance,
  • wodorostów morskich i pozostałych alg;

podlegających obrotowi w Unii, niezależnie od ich pochodzenia lub metody obrotu nimi powinny się znaleźć następujące informacje:

  • handlowe oznaczenie gatunku i jego nazwa systematyczna,
  • metoda produkcji, w szczególności następujące sformułowania: "...złowione..." lub "...złowione w wodach śródlądowych..." lub "...wyhodowane...",
  • obszar, na którym produkt został złowiony lub wyhodowany, oraz kategoria narzędzia połowowego użytego do połowów,
  • informacja czy produkt został rozmrożony,
  • w stosownych przypadkach data minimalnej trwałości.

W odniesieniu do pozostałych produktów rybołówstwa i akwakultury informacje te podawane są na zasadzie dobrowolności.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
28.12.2023 12:30 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
28.12.2023 12:30 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}