W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. IV kwartał – jakość handlowa oliwy z oliwek

W IV kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej oliwy z oliwek. Kontrolą objęto 4 sklepy zlokalizowane na terenie województwa warmińsko – mazurskiego poddając ocenie 8 partii oliwy z oliwek.

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w 2 spośród 3 kontrolowanych w tym zakresie partii. Nieprawidłowe informacje w oznakowaniu oliwy z oliwek stwierdzono w 2 spośród 8 kontrolowanych partii. Wszystkie oceniane partie oliwy z oliwek spełniały wymagania w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • niespełnienia przez oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia wymagań w zakresie cech sensorycznych pod względem mediany wad i klasyfikacji sensorycznej,
  • umieszczenia w oznakowaniu nieprawidłowego opisu dotyczącego kategorii oliwy,
  • podania w wykazie składników nieprawidłowej nazwy składnika,
  • podania informacji o pochodzeniu produktu w odniesieniu do „oliwy z wytłoczyn z oliwek”, tj. produktu w stosunku, do której taka informacja nie powinna zostać podana,
  • umieszczenia w oznakowaniu środka spożywczego informacji sugerującej naturalność produktu: „Produkt jest naturalny dlatego światło i gorąco może mieć wpływ na jego jakość” w odniesieniu do produktu zawierającego rafinowaną oliwę z wytłoczyn z oliwek, czyli składnik wyprodukowany z udziałem człowieka na drodze wieloetapowej obróbki rafinacji wytłoczyn z oliwek,
  • niepodania w języku polskim wykazu składników oraz nazwy elementu obowiązkowej informacji o wartości odżywczej.

Warto wiedzieć skąd pochodzi oliwa z oliwek

Informacja o miejscu pochodzenia oliwy z oliwek obowiązkowo powinna znaleźć się w oznakowaniu oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek a także oliwa w oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia nie powinna zawierać w oznakowaniu informacji o miejscu pochodzenia.

W przypadku pozostałych kategorii oliwy z oliwek informacja o miejscu pochodzenia jest nieobowiązkowa i może zostać umieszczona w oznakowaniu na zasadzie dobrowolności.

Oznaczenie pochodzenia, wspominające państwo członkowskie lub Unię, odpowiada obszarowi geograficznemu, na którym oliwki, o których mowa, zostały zebrane lub na którym znajduje się tłocznia, w której oliwa z oliwek została uzyskana.

Jeśli oliwki zebrane w państwie członkowskim lub państwie trzecim innym niż to, w którym znajduje się tłocznia, w której oliwa z oliwek została uzyskana, oznaczenie pochodzenia zawiera następujący tekst:
„oliwa z oliwek (najwyższej jakości) z pierwszego tłoczenia otrzymana w (oznaczenie Unii lub nazwa państwa członkowskiego, o którym mowa) z oliwek zebranych w (oznaczenie Unii lub nazwa państwa członkowskiego albo państwa trzeciego, o którym mowa)”.

Jeśli oliwki zebrano i wytłoczono w jednym państwie w oznakowaniu oliwy z oliwek może znajdować się informacja: „kraj pochodzenia: nazwa państwa” lub „ pochodzenie: nazwa państwa”
np. „Kraj pochodzenia Hiszpania” lub „Pochodzenie Hiszpania”.

Jeśli oliwki zebrano i wytłoczono i pakowano/butelkowano w jednym państwie w oznakowaniu oliwy z oliwek może znajdować się informacja: „Produkt: nazwa państwa”
np. Produkt Hiszpański.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
15.08.2024 13:35 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
15.08.2024 13:35 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}