W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. IV kwartał – jakość handlowa przetworów grzybowych

W IV kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej przetworów grzybowych. Kontrolą objęto 1 producenta oraz 6 sklepów detalicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko - mazurskiego.

Łącznie kontrolą objęto 13 partii przetworów grzybowych, w tym 6 partii w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 3 skontrolowanych partii. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • stwierdzenia obecności grzybów zaczerwionych oraz martwych szkodników,
  • zaniżonej masy netto grzybów po odcieknięciu w stosunku do deklaracji umieszczonej w oznakowaniu,
  • podania w oznakowaniu niepełnej nazwy produktu nie precyzującej gatunku grzyba,
  • nieumieszczenia w nazwie produktu informacji o zastosowanej obróbce termicznej, której produkt ten został poddany,
  • niewyszczególnienia w wykazie składników wyrobu gotowego wszystkich składników wykorzystanych podczas produkcji, tj. nie podano nazw składników wchodzących w skład składnika złożonego jakim jest zalewa octowa,
  • niezachowania właściwej kolejności składników użytych do wytworzenia środka spożywczego, które to powinny zostać wymienione w kolejności malejącej, rozpoczynając od tego, którego jest najwięcej, a kończąc na tym, którego jest najmniej,
  • nie podania na etykiecie produktu informacji o specjalnych warunkach przechowywania.

Warto wiedzieć, że …

Grzyby dopuszczone do obrotu oraz możliwe do wykorzystania w produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby zostały wymienione w rozporządzeniu Ministra Zdrowia 1 z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U.2020.1048 ze zm.). W rozporządzeniu wymieniono 72 gatunki grzybów wśród których znajduje się np.:

  • 5 gatunków maślaka: maślak pstry (Suillus variegatus), maślak sitarz (Suillus bovinu), maślak ziarnisty (Suillus granulatus), maślak zwyczajny (Suillus luteus) oraz maślak żółty (Suillus grevillei),
  • 6 gatunków boczniaków: boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus), boczniak florydzki (Pleurotusflorida), boczniak łyżkowaty (Pleurotus pulmonarius), boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii) pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatu)s oraz boczniak różowy (Pleurotus djamor),
  • 7 gatunków pieczarki: pieczarka brazylijska (Agaricus subrufescens Peck), pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) (Agaricus bisporus), pieczarka lśniąca (Agaricus silvaticus), pieczarka ogrodowa (Agaricus hortensis) pieczarka polna (Agaricus campestris), pieczarka miejska (szlachetna) (Agaricus bitorquis) oraz pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola). Z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
15.08.2024 13:38 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
15.08.2024 13:38 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}