Jakość handlowa gofrów z bitą śmietaną
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole doraźne gofrów, których nazwa wskazuje na wykorzystanie do ich przygotowania przetworów mlecznych, mające na celu weryfikację poprawności informacji przekazywanych konsumentowi ostatecznemu. Kontrolą objęto 7 punktów gastronomicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego poddając ocenie 7 partii gofrów z bitą śmietaną. Ocenę parametrów fizykochemicznych bitej śmietany wykonano w odniesieniu do 3 kontrolowanych partii.
W zakresie parametrów fizykochemicznych nieprawidłowości nie stwierdzono.
W zakresie oznakowania produktów stwierdzono nieprawidłowości w odniesieniu do 7 kontrolowanych partia.
Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- użycie w nazwie produktów odniesienia do śmietany, podczas gdy do przygotowania produktu wykorzystano wyrób śmietanopodobny zawierający w swoim składzie między innymi tłuszcze roślinne oraz dozwolone substancje dodatkowe (2 kontrolowane partie),
- nie umieszczenia w lokalu gastronomicznym w miejscu dostępnym konsumentowi ani w żadnym innym miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania dania z uwzględnieniem substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji.
Warto wiedzieć, że …
- gofry są przygotowywane są ze świeżego ciasta lub mogą być odgrzewane/odpiekane,
- ciasto na gofry może być przyrządzone z podstawowych składników, ale może mieć też w składzie dozwolone substancje dodatkowe,
- tradycyjne gofry nie będą zawierały w swoim składzie wysoko przetworzonych składników np. mleka w proszku, jajek w proszku, syropu glukozowego oraz dozwolonych dodatków do żywności takich jak środków napowietrzających, regulatorów kwasowości, substancji wiążących,
- nazwa nie może sugerować, że oferowany konsumentowi produkt zawiera w składzie określony składnik np. śmietanę, podczas gdy nie posłużył on do jego przygotowania.
Sprawdź, co kryje się w słodkich dodatkach do gofrów:
- „bita śmietana” powinna być śmietaną o zawartości tłuszczu 30-36% a nie wyrobem śmietanopodobnym zawierającym w swoim składzie tłuszcze roślinne oraz dozwolone dodatki do żywności tj. substancje emulgujące, stabilizatory
Wyroby śmietanopodobne bywają wykorzystywane do gofrów jako tańszy zamiennik śmietany.
Pamiętaj śmietana to produkt uzyskiwany wyłącznie z mleka, do którego można dodać jedynie substancje konieczne do jej wytworzenia, o ile nie stosuje się ich do zastąpienia – w całości lub w części – jakichkolwiek naturalnych składników mleka.
Śmietana nie może zawierać w swoim składzie tłuszczów roślinnych. - jaki udział w frużelinie owocowej stanowią owoce, oraz czy owoc wskazany w jej nazwie nie został zastąpiony innymi składnikami np. przecierem z jabłek i aromatami,
- co wchodzi w skład sosów wykorzystywanych jako polewa oraz słodkich posypek, a przede wszystkim, co decyduje o ich walorach smakowo zapachowych czekolada, kakao, owoce a może aromaty i barwniki.
Zwróć uwagę, co nadaje słodki smak gofrów i zastosowanych do niech dodatków: cukier, syrop glukozowy, syrop glukozo-fruktozowy czy substancje słodzące.
W lokalu gastronomicznym oprócz nazwy oferowanych produktów/dań obowiązkowo musi być podany wykaz składników zawierający nazwy wszystkich składników wykorzystanych przy wytwarzaniu tego środka spożywczego i nadal w nim obecnych nawet w zmienionej formie. Składnikiem środka spożywczego będzie więc każda substancja lub produkt, w tym dodatki do żywności, enzymy spożywcze oraz każdy komponent składnika złożonego. Szczególną uwagę należy zwrócić na składniki mogące powodować alergie i reakcje nietolerancji oraz dozwolone substancje dodatkowe.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.08.2023 12:24 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 17.08.2023 12:24 Andrzej Giżyński