Jakość handlowa miodu i zmiany w przepisach
04.12.2023
Oznakowany jako „miód” może być wyłącznie środek spożywczy, który jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.
Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:
- nie zawiera składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,
- nie zawiera innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,
- nie zawiera oznak fermentacji,
- nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu,
- nie ma sztucznie zmienionej kwasowości,
- jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie,
- pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.
Wymagania w zakresie jakości handlowej miodu zostały zawarty między innymi w następujących przepisach prawa:
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U.2023.2513 t.j.),
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U.2015.29 ze zm.),
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 października 2023 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2023 r. poz. 2233).
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów przygotował broszurkę pt. ”Miód – znakowanie miodu”. Opracowanie to z powodzeniem może również stanowić źródło wiedzy w zakresie jakości handlowej miodu dla konsumentów.
Materiały
Miód – znakowanie miodu- Ostatnia modyfikacja:
- 04.12.2023 13:14 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 04.12.2023 13:14 Andrzej Giżyński