Kompot z suszu – tradycyjna potrawa Wigilijna
Kompot z suszu to kompot tradycyjnie podawany podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Przygotowuje się go z suszonych owoców, ewentualnie z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. W okresie przedświątecznym pojawiają się w sklepach gotowe mieszanki do przygotowania kompotu wigilijnego. Więc jeśli sami nie przygotowaliśmy ususzonych owoców w domu to na pewno przed świętami dostaniemy w sklepach lub na targowiskach gotowe mieszanki owoców składające się z suszonych jabłek, gruszek, moreli, śliwek, żurawiny.
W zależności od preferencji smakowych można wybrać produkty wędzone. Wówczas kompot nabiera intensywnego smaku i aromatu wędzonki.
- Zwróć uwagę na zawartość mieszanki, sprawdź:
- czy któryś z owoców występuje w przewadze,
- czy w jej składzie znajdują się owoce wędzone.
- Zawartość owocu – wśród informacji o produkcie najczęściej w wykazie składników powinna znaleźć się informacja o procentowym udziale owocu, którego nazwa lub wizerunek został podkreślona w grafice lub nazwie kompotu.
Pamiętaj - składniki w wykazie składników umieszczone są w kolejności od tego, którego jest najwięcej do tego, którego jest najmniej.
Jeśli żaden ze składników mieszanki suszu kompotowego nie ma znacznej przewagi wagowej i gdy są one stosowane w proporcjach, które mogą się zmieniać – wówczas w wykazie składników będzie zawarta informacja typu „suszone owoce w różnych proporcjach: jabłka, śliwki suszone z pestką, gruszki, aronie”. - Uważaj na substancje alergenne i powodujące reakcje nietolerancji!
Zwróć uwagę, czy bakalie nie zawierają przypadkiem dwutlenku siarki oznaczonego symbolem chemicznym SO2 i występującym często w wykazie składników pod znakiem E220.
Dwutlenek siarki jest gazowym związkiem nieorganicznym stosowanym jako substancja konserwująca. Jest on stosowany również w celu zachowania jasnej barwy owoców suszonych takich jak morele, ananasy czy rodzynki. Warto mieć świadomość, że warianty niesiarkowane tych owoców będą znacznie ciemniejsze, co nie stanowi wady tych owoców suszonych, a wynika z braku zastosowania siarczynów powodujących utrwalenie barwy.
Dwutlenek siarki może wpływać negatywnie na organizm człowieka i jest alergenem, dlatego będzie wyróżniony w wykazie składników np. poprzez zastosowanie pogrubionej czcionki lub podkreślenie. - Zwróć uwagę na ewentualną obecność innych składników np. cukru, tłuszczów nasyconych.
A może by tak wybrać mieszankę kompotową BIO lub EKO ?
Produkty BIO lub EKO różnią się od produktów konwencjonalnych tym, że w ich produkcji używa się owoców uprawianych bez pestycydów, środków ochrony roślin czy sztucznych nawozów. Sam etap produkcji jest prowadzony metodami chroniącymi wartość odżywczą surowców, bez użycia konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków niedopuszczonych do stosowania w przetwórstwie ekologicznym.
Może więc w Święta Bożego Narodzenia sięgnąć po produkt najwyższej jakości wyprodukowany z dbałością o środowisko i nasze zdrowie!
Jak przygotować kompot?
Czego potrzebujemy?
- 1/2 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli itp.)
- 3 litry zimnej wody
- 3-4 łyżki cukru (najlepiej dodać do smaku)
- 1 laska cynamonu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 gwiazdki anyżu
Najpierw należy dokładnie przepłukać suszone owoce, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie owoce zalewa się wodą i gotuje. W tym etapie często dodaje się cukier oraz przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy wanilia, co nadaje kompotowi wyjątkowego aromatu. Po zagotowaniu, kompot należy gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aby owoce zmiękły i uwolniły swoje smaki. (przepis pochodzi ze strony https://poprostupycha.com.pl/przepis/wigilijny-kompot-z-suszu/)
- Ostatnia modyfikacja:
- 16.12.2024 12:57 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 16.12.2024 12:57 Andrzej Giżyński