W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konferencja pn. „Czy wiesz co jesz? – o zdrowiu i pochodzeniu żywności”

12.06.2024

Warmińsko - Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych Ryszard Piórkowski przy mównicy w auli Urzędu Wojewódzkiego rozpoczynający konferencję

12 czerwca 2024 r. w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim przy alei Piłsudskiego 7/9, 10-575 Olsztyn odbyła się konferencja pn. „Czy wiesz co jesz? – o zdrowiu i pochodzeniu żywności” objęta honorowym patronatem Wojewody Warmińsko-Mazurskiego.

Konferencja została zorganizowana przez Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy współdziałaniu z Warmińsko-Mazurskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii, Dyrektorem Oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Dziekanem Wydziału Nauki o Żywności UWM.

Wydarzenie miało charakter lokalny a jego celem było znalezienie odpowiedzi na pytania:

  • Jak poruszać się w gąszczu deklaracji umieszczonych w oznakowaniu środków spożywczych?
  • Jak rozpoznać produkty tradycyjne, lokalne, regionalne oraz produkty o wysokiej jakości?
  • Czy jest możliwe zastąpienie antybiotyków w produkcji zwierzęcej?

W trakcie konferencji uczestnicy uzyskali w szczególności informacje, o tym jakie powinni lub mogą mieć oczekiwania wobec produktów żywnościowych w kontekście dobrowolnych deklaracji umieszczonych w ich oznakowaniu, na które elementy oznakowania należy zwrócić uwagę wybierając produkty z uwzględnieniem potrzeb odbiorcy i wartości odżywczej żywności, czy możliwa jest produkcja żywności bez wykorzystania antybiotyków. Celem konferencji było również zwrócenie uwagi uczestników na krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz wartość dodaną jaką niesie za sobą certyfikacja produktów spożywczych.

W konferencji wzięło udział ponad 150 osób, co świadczy o dużym zainteresowaniu poruszaną tematyką. Uczestnikami konferencji byli miedzy innymi Pan Minister Przemysław Rzodkiewicz – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Pan Radosław Król Wojewoda Warmińsko- Mazurski, przedstawiciele świata nauki reprezentujący Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski a także przedstawiciele instytucji nadzorujących jakość produktów spożywczych znajdujących się w obrocie.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Radio Olsztyn.

Zdjęcia (11)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
14.06.2024 18:01 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
14.06.2024 18:01 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}