Konferencja pn. „Edukacja, świadomość, działanie – recepta na zmniejszenie strat żywnościowych”
20.10.2024
W dniu 20 października 2024 roku w Kuźni Społecznej w Olsztynie w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności odbyła się konferencja pn. „Edukacja, świadomość, działanie – recepta na zmniejszenie strat żywnościowych” zorganizowana przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych.
Podczas konferencji odbyły się panele eksperckie poprzedzone wykładem wprowadzającym w następującej tematyce; „Zdrowe odżywianie a produkty lokalne”, „Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych”, „Produkty lokalne w żywieniu dzieci” oraz „Zero waste w życiu codziennym”. Dyskusje w poszczególnych panelach prowadzone były przez uznanych specjalistów, w tym dietetyków, naukowców i przedstawicieli lokalnych inicjatyw.
Jedną z prelekcji w temacie "Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych" wygłosił Ryszard Piórkowski - Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który następnie wraz z pozostałymi ekspertami, wziął udział w inspirującym panelu dyskusyjnym.
„Pojęcie bezpieczeństwa żywności jest ściśle związane z prawem konsumenta do informacji. Informacja zawarta w oznakowaniu produktów spożywczych stanowi jedną z fundamentalnych gwarancji świadomego uczestnictwa w rynku oraz daje poczucie szeroko pojętego bezpieczeństwa” powiedział podczas debaty Ryszard Piórkowski.
Oprócz bogatego programu paneli merytorycznych poświęconych tematyce związanej z żywnością organizatorzy zaplanowali szereg atrakcji dla dzieci łączących zabawę z edukacją np. piknik edukacyjny dla dzieci i dorosłych, animacje i gry edukacyjne dla najmłodszych, pokaz kulinarny. Imprezie towarzyszył również kiermasz produktów lokalnych.
Zdjęcia (1)
- Ostatnia modyfikacja:
- 22.10.2024 08:26 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 22.10.2024 08:26 Andrzej Giżyński