Konferencja pt. „Bezpieczne działanie oraz bezpieczeństwo żywnościowe Kół Gospodyń Wiejskich w dobie pandemii COVID -19”
08.10.2021
W dniu 08 października 2021 r. w Pensjonacie „Warmiński Zakątek” w Klewkach odbyła się konferencja pt. „Bezpieczne działanie oraz bezpieczeństwo żywnościowe Kół Gospodyń Wiejskich w dobie pandemii COVID -19” zorganizowana przez Warmińsko-Mazurski Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych z siedzibą w Olsztynie.
Konferencja skierowana była głównie dla Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie województwa warmińsko-mazurskiego i miała na celu przybliżenie zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności produkowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich w dobie pandemii COVID-19 oraz propagowanie szczepień w środowiskach wiejskich. W trakcie trwania konferencji odbywał się także konkurs na najlepszą potrawę z mięsa, ryb oraz mączną przygotowaną przez różne Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu.
Do udziału w konferencji oraz wygłoszenia wykładu został również zaproszony Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, w związku z czym Pani Monika Ewa Wardyn, Główny Specjalista w Wydziale Kontroli WIJHARS w Olsztynie wygłosiła wykład pt. „Wymogi prawne znakowania produktów żywnościowych”.
W trakcie wystąpienia omówiono wybrane elementy znakowania środków spożywczych, które mogą być produkowane a następnie wprowadzane do obrotu przez Koła Gospodyń Wiejskich, zwracając szczególną uwagę na dostępność i rzetelność informacji, nazwę produktu oraz prawidłowe przygotowanie wykazu składników.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 11:15 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 11:15 Andrzej Giżyński