W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konferencja „Żywienie zbiorowe - bezpieczeństwo ekonomiczne, zdrowotne i żywnościowe”

24.05.2023

Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Ryszard Piórkowski witający uczestników konferencji

Dnia 19 maja 2023 r. w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim odbyła się konferencja objęta honorowym patronatem Wojewody Warmińsko-Mazurskiego w temacie: „Żywienie zbiorowe - bezpieczeństwo ekonomiczne, zdrowotne i żywnościowe”. Konferencja skierowana była do osób bezpośrednio odpowiedzialnych za organizowanie, przygotowanie i dystrybuowanie posiłków w przedszkolach, szkołach, internatach, domach pomocy społecznej, szpitalach i in., nauczycieli, studentów i uczniów kierunków związanych z żywnością oraz wszystkie inne osoby zainteresowane powyższa tematyką. Spotkało się ona z dużym zainteresowaniem o czym świadczy duża liczba osób wyrażających chęć udziału. W konferencji wzięło udział około 250 uczestników. Wśród zaproszonych gości był Wojewoda Warmińsko-Mazurski Pan Artur Chojecki, przedstawiciele Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych, Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Warmińsko-Mazurskiej Inspekcji Jakości Handlowej, Inspekcji Weterynaryjnej, Banku Żywności w Olsztynie, Polskich Wód – Zarząd zlewni w Olsztynie, Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Środowiska a także przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z województw ościennych.

Konferencja miała na celu przybliżenie uczestnikom najważniejszych zagadnień związanych ze świadomym planowaniem, przygotowaniem i realizacją procesów zakupu artykułów rolno-spożywczych pod kątem bezpieczeństwa, jakości i wartości odżywczej produktów. W trakcie konferencji poszczególni referenci przedstawili wybrane aspekty żywienia, w tym w szczególności odnoszące się do jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, bezpieczeństwa żywności i żywienia, właściwego doboru żywności z uwzględnieniem potrzeb odbiorcy i wartości odżywczej żywności.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konferencji.

Zdjęcia (11)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
24.05.2023 07:57 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
24.05.2023 07:57 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}