W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkanie edukacyjne z uczniami Zespołu Szkół Zawodowych w Kurzętniku

11.12.2024

Przedstawiciele WIJHARS w Olsztynie w Zespole Szkół Zawodowych w Kurzętniku

W dniu 11 grudnia 2024 roku, na zaproszenie Zespołu Szkół Zawodowych w Kurzętniku, pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadzili zajęcia edukacyjne dla uczniów klasy 4 kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  oraz uczniów klasy 3 kształcących się w zawodzie technik handlowiec.

Celem spotkania było przybliżenie młodzieży zagadnień związanych z jakością handlową oraz ochroną konsumentów.

Pracownicy Inspektoratu przedstawili uczniom zasady przeprowadzania kontroli artykułów rolno-spożywczych, pobierania próbek, analiz laboratoryjnych oraz oceny organoleptycznej, a także  dokumentowania czynności kontrolnych Młodzież miała również okazję zgłębić zagadnienia związane z jakością handlową mięsa, przetworów mięsnych i produktów rybołówstwa. Podczas spotkania zwrócono szczególną uwagę na znaczenie czytelnego i zrozumiałego dla konsumenta oznakowania produktów. Uczniowie dowiedzieli się, jakie informacje powinny znaleźć się na etykietach, aby umożliwić konsumentom dokonanie świadomego wyboru.

Mamy nadzieje, że przekazane podczas spotkania  informacje  pomogą uczestnikom  podejmować przemyślane decyzje dotyczące żywności, zarówno podczas  codziennych zakupów i przygotowywania posiłków, jak i w przyszłej pracy zawodowej związanej z rynkiem spożywczym.

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
12.12.2024 14:32 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
12.12.2024 14:32 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}