Wizyty uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie w WIJHARS w Olsztynie
07.11.2024
W dniach 24, 29 i 31 października 2024 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w spotkaniach z pracownikami WIJHARS w Olsztynie poświęconych jakości handlowej produktów żywnościowych.
W trakcie kolejnych spotkań pracownicy WIJHARS w Olsztynie zapoznali uczniów z celami i zadaniami stojącymi przed Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz rolą i zakresem działań Inspekcji w dbałości o jak najwyższy poziom ochrony interesów i praw konsumentów. Omówione zostały aspekty prawidłowego oznakowania produktów oraz wpływ informacji umieszczanych w oznakowaniu produktu na bezpieczeństwo ich spożywania. Podczas spotkań szczegółowo omówiono zagadnienia dotyczące jakości handlowej mięsa, przetworów mięsnych, produktów rybołówstwa, świeżych owoców i warzyw, ziemniaków oraz przetworów owocowych. Uczniowie uczestniczyli również w warsztatach mających od strony praktycznej przybliżyć przepisy w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Spotkanie z młodzieżą, która wkrótce dołączy do kadry pracującej w sektorze usług gastronomicznych okazało się bardzo owocne. Zdobyta wiedza niewątpliwie może zostać wykorzystać już teraz, choćby podczas codziennych zakupów w sklepie czy gastronomii.
Zdjęcia (3)
- Ostatnia modyfikacja:
- 08.11.2024 07:30 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 08.11.2024 07:30 Andrzej Giżyński