Kontrole Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie przestrzegania przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w 2021 r.
13.04.2022
W dniu 18.09.2019 r. weszła w życie ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ustawa ta wprowadza zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności i organizacji pozarządowych w ramach zapobiegania marnowaniu żywności.
Inspekcja Ochrony Środowiska corocznie prowadzi kontrole mające na celu sprawdzenie prawidłowej realizacji obowiązków wynikających z ww. ustawy. W 2021 r. WIOŚ w Rzeszowie wytypował do kontroli 15 podmiotów prowadzących sprzedaż detaliczną oraz 2 organizacje pozarządowe.
Sprawozdanie z realizacji kontroli przeprowadzonych w 2021 r., dotyczących przestrzegania przez sprzedawców żywności oraz organizacje pozarządowe przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazane zostało do Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska znajduje się w załączniku.
Materiały
Sprawozdanie z realizacji kontroli przeprowadzonych w 2021 r., dotyczących przestrzegania przepisów o przeciwdziałaniu marnowaniu żywnościsprawozdanie_kontrole_marnowanie_zywnosci_2021.pdf 0.35MB