W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrole Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie przestrzegania przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w 2021 r.

13.04.2022

Straty żywności – miejsca przechowywania.

W dniu 18.09.2019 r. weszła w życie ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ustawa ta wprowadza zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności i organizacji pozarządowych w ramach zapobiegania marnowaniu żywności.

Inspekcja Ochrony Środowiska corocznie prowadzi kontrole mające na celu sprawdzenie prawidłowej realizacji obowiązków wynikających z ww. ustawy. W 2021 r. WIOŚ w Rzeszowie wytypował do kontroli 15 podmiotów prowadzących sprzedaż detaliczną oraz 2 organizacje pozarządowe.

Sprawozdanie z realizacji kontroli przeprowadzonych w 2021 r., dotyczących przestrzegania przez sprzedawców żywności oraz organizacje pozarządowe przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazane zostało do Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska znajduje się w załączniku.

Materiały

Sprawozdanie z realizacji kontroli przeprowadzonych w 2021 r., dotyczących przestrzegania przepisów o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
sprawozdanie​_kontrole​_marnowanie​_zywnosci​_2021.pdf 0.35MB
{"register":{"columns":[]}}