Żywienie
Na stan zdrowia ludzi wpływa zarówno jakość, jak i ilość spożywanej żywności, sposób łączenia środków spożywczych w posiłkach i zastosowane techniki kulinarne oraz nawyki żywieniowe i sposób odżywiania. Stosowanie do produkcji posiłków środków spożywczych o odpowiedniej jakości, sanitarno - higieniczne i techniczne warunki przyrządzania potraw oraz sposób planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego to obszary objęte nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W ramach pełnionego nadzoru przeprowadzane są kontrole sanitarne w ww. grupie obiektów w zakresie spełnienia przez nie wymogów prawa żywnościowego wraz z oceną jadłospisów oraz pobór do badań laboratoryjnych próbek przygotowywanych posiłków. Podejmowanie powyższych działań jest szczególnie istotne w przypadku żywienia osób przebywających, m. in. w szpitalach, sanatoriach, czy domach opieki społecznej z uwagi na fakt, że prawidłowa dieta jest ważnym elementem leczenia i zapewnienia prawidłowego stanu zdrowia przez co, determinuje również długość życia. Nadzór nad jakością żywienia w przypadku dzieci i młodzieży (żywionych, np. w domach małego dziecka, przedszkolach, szkołach i ośrodkach szkolno – wychowawczych) ma również na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w omawianej grupie konsumentów, co z kolei ma wpływ na ogólne samopoczucie i częstotliwość występowania chorób w przyszłości, w tym chorób cywilizacyjnych.
Materiały
Prowadzenie sklepików i stołówek szkolnychProwadzenie_sklepików_i_stołówek_szkolnych.pdf 0.20MB Obliczanie kaloryczności posiłków w jednostakch systemu oświaty
Obliczanie_kaloryczności_posiłków_w_jednostakch_systemu_oświaty.pdf 0.28MB Obliczanie kaloryczności posiłków - Przykład 1
Przykład_1.pdf 0.23MB Obliczanie kaloryczności posiłków - Przykład 2
Przykład_2.pdf 0.24MB Obliczanie kaloryczności posiłków - Przykład 3
Przykład_3.pdf 0.20MB Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie
Normy_żywienia_dla_populacji_Polski_i_ich_zastosowanie.pdf 0.30MB Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Rozporządzenie_Ministra_Zdrowia_z_dnia_26_lipca_2016_r.pdf 0.08MB Talerz zdrowego żywienia
Talerz_zdrowego_żywienia.pdf 12.01MB