Kampania "Bezpieczny wypoczynek - grzyby trujące i jadalne
W celu podniesienia poziomu wiedzy mieszkańców Małopolski nt. bezpiecznego wypoczynku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie przy współpracy z Nadleśnictwem Gorlice – Lasy Państwowe zorganizowała kampanię medialną mającą charakter edukacyjno-informacyjny pn.: „Bezpieczny wypoczynek” skierowaną do osób korzystających z uroków natury. Trzecia część kampanii poświęcona jest grzybom, zasadom ich bezpiecznego zbioru oraz profilaktyce zatruć grzybami.
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami graficznymi.
Materiały
Pierwsza pomoc w zatruciu grzybamiPierwsza_pomoc_w_zatruciu_grzybami.png 0.69MB Objawy zatrucia grzybami cz.2
Objawy_zatrucia_grzybami_CD2.png 0.70MB Objawy zatrucia grzybami cz.1
Objawy_zatrucia_grzybami_CD1.png 0.65MB Jak przygotować się na grzybobranie cz.2
CD2_Jak_przygotować_się_na_grzybobranie.png 0.55MB Jak przygotować się na grzybobranie cz.1
CD1_Jak_przygotować_się_na_grzybobranie_.png 0.75MB Dekalog grzybiarza
Dekalog_grzybiarza.png 0.60MB Fakty vs Mity (1)
Fakty vs Mity (1) - Wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący i gorzki smak.png 0.59MB Fakty vs Mity (2)
Fakty vs Mity (2) - Nadgryzione przez zwierzęta grzyby są grzybami jadalnymi.png 0.56MB Fakty vs Mity (3)
Fakty vs. Mity (3) - Wszystkie grzyby jadalne mają pod kapeluszem rurki, a niejadalne blaszki.png 0.57MB Fakty vs Mity (4)
Fakty vs Mity (4) - Grzyby trujące po kilkukrotnym gotowaniu są bezpieczne.png 0.61MB Fakty vs Mity (5)
Fakty vs Mity (5) - Najlepsze na zatrucie grzybami jest mleko.png 0.60MB Fakty vs Mity (6)
Fakty vs Mity (6) - Grzyby są pozbawione wartości odżywczych.png 0.66MB Fakty vs Mity (7)
Fakty vs Mity (7) - Jeśli przetniemy grzyba i zabarwi się na sinoniebiesko to znaczy, że jest trujący.png 0.66MB