W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach pieczywa chrupkiego

29.12.2022

ostrzezenie_grafika 2

Zagrożenie:

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Więcej: https://bit.ly/3I9jHlH

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:

1. Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu
w pieczywie chrupkim.

2. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji
o wycofywaniu ww. produktów z rynku.

3. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.

 

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.

Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:

„Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.

{"register":{"columns":[]}}