Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach pieczywa chrupkiego
29.12.2022
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Więcej: https://bit.ly/3I9jHlH
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:
1. Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu
w pieczywie chrupkim.
2. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji
o wycofywaniu ww. produktów z rynku.
3. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.
Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:
„Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.