Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie niektórych partii serów firmy Cahills Farm Cheeses ze względu na możliwą obecności bakterii Listeria monocytogenes
02.08.2021
Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Cahills Farm Cheeses wycofaniu kilku partii serów ze względu na możliwą obecność Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC
Numery partii: od 21109 do 21141 włącznie
Terminy przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021
Nazwy produktów: Irish cheddar with Irish Porter, Original Irish Whiskey, Red Wine, Original Irish Cream Liqueur, Wild Blueberries & Vodka
Wszystkie dostępne masy produktów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Listeria monocytogenes
w jednej partii sera postanowił o wycofaniu również innych, powiązanych partii. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o konieczności wycofania przedmiotowych partii ww. produktów.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.