Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- Kontakt
- Zadania Oddziału
- Poradnik prowadzenia dobrowolnego monitoringu pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów w ramach kontroli wewnętrznej
- Rejestracja i zatwierdzanie zakładów
- Wskazówki do interpretowania przepisów art. 11, 12, 17, 18, 19 oraz 20 rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Optymalne warunki przechowywania i transportu jaj spożywczych
- Poradnik konsumencki „Co warto wiedzieć o suplementach diety”
- Ulotka „Znakowanie żywności” oprac. przez WSSE w Łodzi
- „Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością” oprac. na zlecenie Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej
- Informacja dla plantatorów i punktów skupu owoców i warzyw
- Informacja dla producentów kiełków i nasion do kiełkowania
- Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, oprac. przez Główny Inspektorat Sanitarny
- Informacje dla importerów żywności – zmiana przepisów dot. importu żywności pochodzenia niezwierzęcego
- Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności