Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia – Zadania
- Koordynowanie działań powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Opracowywanie ocen sposobu żywienia określonych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
- Opracowywanie Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa łódzkiego
- oraz koordynowanie działań związanych z jego realizacją i przygotowywanie sprawozdań do Głównego Inspektoratu Sanitarnego
- Udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych
- Koordynacja działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w ramach funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – RASFF
- Koordynowanie współdziałania na terenie województwa łódzkiego Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego
- Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
- Opracowywanie zbiorczych ocen wraz z wnioskami z materiałów kontrolnych i badań laboratoryjnych środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego
W Oddziale Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia funkcjonuje Sekcja do Spraw Suplementów Diety, do której zadań należy:
- Koordynowanie działań powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi i nową żywnością
- Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
- Przygotowywanie sprawozdań z zakresu nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi oraz sprawozdań z realizacji planu pobierania próbek ww. środków spożywczych do badań laboratoryjnych