Badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
Szczegółowy wykaz badań wraz z metodami dostępny jest w "Wykazie działalności laboratoryjnej" dostępnej w zakładce „Badania laboratoryjne”.
Zakres badań:
- Analiza sensoryczna – zapach i smak przekazywany przy bezpośrednim kontakcie
- Migracja globalna do płynów modelowych - tworzywa sztuczne
- Powierzchnie krzemianowe wyrobów ceramicznych i ich obrzeża przeznaczonych do kontaktu z żywnością – migracja metali: kadmu i ołowiu
- Powierzchnie krzemianowe wyrobów innych niż ceramiczne i ich obrzeża przeznaczone do kontaktu z żywnością – migracja metali: kadmu i ołowiu
- Migracja formaldehydu do kwasu octowego z tworzyw sztucznych melaminowo – formaldehydowych
Przyjmowanie próbek:
Laboratorium przyjmuje próbki do badań żywności od poniedziałku do piątku w godzinach: 7.30-13.00 w Punkcie Przyjmowania Próbek i Obsługi Klienta pokój 219 A
Telefon: 81 533 41 42
Realizacja badań od klienta zewnętrznego:
- złożyć zlecenie ( pismo) na wykonanie badań żywności osobiście, listownie, e-mailem ze wskazaniem nazwy i adresu firmy lub imienia i nazwiska, NIP, osoby do kontaktu, telefonu / e-mail , zakresu badań do wykonania oraz celu badania;
- podpisać umowę/ zlecenie po uzgodnieniu szczegółowych warunków w tym terminu dostarczenia próbek do laboratorium;
Za wykonane badanie wystawiana jest faktura VAT zgodnie z aktualnym cennikiem dostępnym do wglądu w Punkcie Przyjmowania Próbek i Obsługi Klienta.
W Punkcie Przyjmowania Próbek i Obsługi Klienta przeglądowi podlega:
- cel badania
- zakres badań w zależności od potrzeb klienta
- metody badawcze
- sposób pobierania i dostarczania próbek
- termin realizacji badania
- sposób przekazywania wyników badań