Oddział Higieny Żywności i Żywienia - Zakres obowiązków
Do zadań Oddziału Higieny Żywności, Żywienia należą:
- koordynacja nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu oraz nad bezpieczeństwem żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także nad jakością żywienia w zakładach żywienia zamkniętego;
- nadzór merytoryczny nad działalnością pionu Higieny Żywności, Żywienia Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych;
- przeprowadzanie audytów w Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym;
- koordynowanie działań w zakresie niebezpiecznych produktów żywnościowych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach systemu wczesnego ostrzegania RASFF;
- przeprowadzanie oceny stanu sanitarnego woj. lubelskiego w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- rozpatrywanie odwołań od decyzji Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w postępowaniu administracyjno-egzekucyjnym oraz skarg i wniosków;
- sporządzanie planów pobierania próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, opracowywanie sprawozdań z ich realizacji oraz koordynowanie działań w tym zakresie;
- prowadzenie szkoleń, narad i konsultacji dla pracowników Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych;
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi oraz jednostkami administracji rządowej i samorządowej;
- prowadzenie porad grzybowych oraz wydawani atestów na grzyby świeże wprowadzane do obrotu;
- udzielanie informacji przedsiębiorcom i konsumentom w zakresie bezpieczeństwa żywności.