Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli (MANCP)
10.07.2024
Państwa członkowskie UE przygotowują Zintegrowany Wieloletni Krajowy Plan Kontroli (MANCP)[1]. Plan ten zawiera informacje dotyczące struktury i organizacji systemu urzędowej kontroli w Polsce obejmujące wszystkie sektory i wszystkie etapy łańcucha produkcji żywności w szczególności:
- żywności i bezpieczeństwa żywności, jej integralności i jakości zdrowotnej na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, w tym z przepisami mającymi na celu zapewnienie uczciwych praktyk handlowych oraz ochronę interesów konsumentów i zapewnienie im prawa do informacji, a także dotyczącymi wytwarzania i wykorzystywania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) w celu produkcji żywności i paszy;
- pasz i bezpieczeństwa pasz na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji pasz oraz stosowania pasz, w tym z przepisami mającymi na celu zapewnienie uczciwych praktyk handlowych oraz ochronę zdrowia i interesów konsumentów oraz zapewnienie im prawa do informacji;
- wymogów dotyczących zdrowia zwierząt;
- zapobiegania ryzyku dla zdrowia ludzi i zwierząt stwarzanemu przez produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne oraz ograniczania takiego ryzyka;
- wymogów dotyczących dobrostanu zwierząt;
- środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin;
- wymogów dotyczących wprowadzania do obrotu i stosowania środków ochrony roślin oraz zrównoważonego pestycydów, z wyjątkiem sprzętu do aplikacji pestycydów;
- produkcji ekologicznej i etykietowania produktów ekologicznych;
- stosowania i oznakowania chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
MANCP uwzględnia działania: Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Celem Wieloletniego Planu Kontroli jest skonsolidowanie i zintegrowanie na poziomie krajowym planów kontroli właściwych władz z poziomu centralnego, regionalnego i lokalnego wszystkich sektorów objętych prawem paszowym, żywnościowym, zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz roślin.
W Wieloletnim Planie Kontroli zawarto:
- przegląd struktury i zadań właściwych organów:
- instytucje, które są wyznaczone jako właściwe organy odpowiedzialne za kontrole urzędowe na wszystkich szczeblach tj. centralnym, regionalnym i lokalnym,
- opis zadań i obowiązków organów urzędowej kontroli,
- wykaz laboratoriów referencyjnych,
- obszary, dla których zostały one wyznaczone oraz właściwe organy odpowiedzialne za te laboratoria,
- procedury wyznaczania laboratoriów urzędowej kontroli oraz rozwiązania mające zapewnić, że laboratoria te spełniają i działają zgodnie z odpowiednimi normami,
- opis organizacji i sposobu prowadzenia audytu właściwych organów na poziomie krajowym, regionalnym i lokalnym.
Od 1 lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) kontroluje żywność w zakresie jakości handlowej, zarówno na etapie produkcji i przetwarzania, jak i dystrybucji - tym samym przejęła dotychczasowe kompetencje Inspekcji Handlowej w tym zakresie[2].
Obecny Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli (MANCP) obejmuje lata 2020-2024.
Materiały
Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli dla Polski - Raport roczny 2018RAPORT-MANCP-PL-2018.pdf 3.70MB Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli dla Polski - Raport roczny 2017
PL-RAPORT-2017.pdf 2.39MB Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli MANCP
Zintegrowany-Wieloletni-Plan-Kontroli-MANCP-1.pdf 1.16MB Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli MANCP na lata 2020-2024
Zintegrowany_Wieloletni_Plan_Kontroli_MANCP_na_lata_2020-2024.pdf 1.16MB Zintegrowany_Wieloletni_Plan_Kontroli__dla_Polski_-_Raport_roczny_2019
Zintegrowany_Wieloletni_Plan_Kontroli__dla_Polski_-_Raport_roczny_2019.pdf 2.37MB
Podstawa prawna
[1] Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin
[2] Zgodnie z ustawą z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2020 poz. 285)