Napoje energetyczne – nie dla dzieci!
08.01.2024
Od 1 stycznia 2024 r. napoje energetyczne mogą być kupowane tylko przez osoby powyżej 18. roku życia. Nie mogą być też sprzedawane w szkołach i automatach z napojami. Energetyki mają w składzie substancje, które przyjmowane w dużych ilościach negatywnie wpływają na rozwijający się organizm, dlatego nie powinno się pozwalać na ich spożywanie dzieciom i młodzieży.
Napoje energetyczne – nie dla dzieci!
Od 1 stycznia 2024 r. napoje energetyczne mogą być kupowane tylko przez osoby powyżej 18. roku życia. Nie mogą być też sprzedawane w szkołach i automatach z napojami.
Energetyki mają w składzie substancje, które przyjmowane w dużych ilościach negatywnie wpływają na rozwijający się organizm, dlatego nie powinno się pozwalać na ich spożywanie dzieciom i młodzieży.
W skład napojów energetyzujących wchodzą takie składniki, jak:
- kofeina,
- tauryna,
- inozytol,
- cukry proste,
- witaminy z grupy B,
- substancje aromatyzujące,
- dwutlenek węgla,
- substancje konserwujące,
- regulatory kwasowości,
- w zależności od producenta, ekstrakt z guarany,
- glukuronolakton,
- wyciągi z ziół (np. żeń-szeń i miłorząb japoński).
Wartość energetyczna napojów energetyzujących wynosi około 45 kcal/100 ml, a zawartość cukrów prostych około 10 g/100 ml napoju. W Polsce zawartość kofeiny w napojach energetyzujących wynosi najczęściej 80 mg/250 ml, tauryny – w granicach 500–1000 mg/250 ml.
Według dr inż. Bożeny Wajszczyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, napoje energetyzujące są produktami przeznaczonymi dla osób dorosłych i nie powinny być spożywane przez dzieci, ponieważ zawierają składniki, które przyjmowane w dużych ilościach, zwłaszcza przez osoby o małej masie ciała (jak dzieci), mogą doprowadzić do przekroczenia dawek, przy których obserwuje się efekty toksyczne.
Składniki zawarte w napojach energetycznych mogą mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie dzieci, zaznacza, dr inż. Bożena Wajszczyk. Kofeina stanowi podstawowy składnik tych napojów, nie jest przy tym zalecana w diecie dzieci, gdyż ma działanie psychoaktywne. Wzrost jej spożycia przez dzieci może powodować zmiany nastroju, rozdrażnienie, niepokój, a spożycie dużych ilości (5 mg/kg masy ciała/dobę) powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto kofeina negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową, co może powodować zaburzenia w procesie tworzenia kości. Duże spożycie kofeiny może również wpływać na długość i jakość snu dzieci.
Grupą szczególnego ryzyka są dzieci z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobami nerek, wątroby, nadczynnością tarczycy oraz niestabilne emocjonalnie.
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej