Dział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania Działu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- Koordynowanie działania powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa dolnośląskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, a także kosmetyków. - Koordynowanie działania powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa dolnośląskiego w zakresie nadzoru nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia i żywnością wzbogaconą.
- Koordynowanie działań w zakresie systemu RASFF (systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności) na terenie województwa dolnośląskiego oraz współpraca
z Krajowym Punktem Kontaktowym (KPK) w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. - Koordynowanie działań w zakresie systemu RAPEX (systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach nieżywnościowych) na terenie województwa dolnośląskiego oraz współpraca z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.
- Nadzór merytoryczny oraz przeprowadzanie kontroli pionów Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa dolnośląskiego.
- Przeprowadzanie audytów zgodności postępowania powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa dolnośląskiego z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 882/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.
- Ocena jakości zdrowotnej i znakowania pobranych do badań próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków
w ramach urzędowej kontroli żywności/monitoringu na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa. - Rozpatrywanie odwołań/zażaleń podmiotów od decyzji/postanowień, wydanych przez państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych na terenie województwa dolnośląskiego.
- Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad zakładami żywienia zbiorowego zamkniętego, dla których powiat jest organem założycielskim lub organem prowadzącym, lub w których powiat jest podmiotem dominującym.
- Organizowanie i prowadzenie szkoleń dla pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa dolnośląskiego w zakresie zagadnień objętych zadaniami Działu BŻ.
- Analiza i sporządzanie zbiorczych opracowań dotyczących warunków sanitarnych
i higienicznych produkcji, obrotu oraz jakości zdrowotnej żywności, materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków, a także ocen sposobu żywienia na podstawie własnych materiałów kontrolnych oraz przesłanych przez podległe stacje sanitarno-epidemiologiczne.