Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - Żywienie w Polsce
Obowiązujące normy żywienia
Informacje dotyczące obowiązujących norm żywienia można znaleźć pod nw. linkami:
- http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=27&lang=pl
- http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=22&Itemid=17&lang=pl#2
Programy komputerowe wykorzystywane przy planowaniu i ocenie jadłospisów
Program |
Informacje |
Bazy danych |
Źródło danych o wartości odżywczej produktów powinno pochodzić z aktualnych, krajowych tabel składu i wartości odżywczej żywności |
Receptury potraw |
Informacje o zastosowaniu lub nie oceny wydajności potraw(założenie, że wielkość porcji równa jest ilości surowców użytych do jej przyrządzenia, obarczone jest dużym błędem) |
Współczynnik strat technologicznych |
Czy w programie uwzględniono straty technologiczne składników odżywczych? Podanie wielkości zastosowanych współczynników strat i źródła z jakiego pochodzą dane o ich wielkości |
Sposób dokonywania redukcji składników odżywczych |
Indywidualny dla każdej potrawy w zależności od rodzaju technologii przyrządzania lub redukcji całego jadłospisu, bez względu na stosowane technologie przyrządzania potraw |
Grupowanie produktów i potraw |
Sposób przeliczania na grupy produktów |
Suplementy diety |
Czy program posiada aktualną i jaką bazę suplementów diety oraz w jaki sposób obliczane jest spożycie witamin i składników mineralnych? |
Normy żywienia |
Czy program porównuje uzyskane wyniki do norm? Rodzaj zastosowanych norm i ich poziomów |
Źródło: „Praktyczny podręcznik DIETETYKI”, redaktor naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, IŻŻ 2010
Więcej informacji o programach komputerowych można znaleźć pod nw. linkiem:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=44&lang=pl
Materiały
Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolachwarsztaty_internetowe_przedszkola-pokaz.pdf 1.12MB Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Broszura
Piramida_Zdrowego_Żywienia_i_Aktywności_Fizycznej_Broszura.pdf 0.71MB Żywienie niemowląt i małych
Zywienie_niemowlat_www.pdf 1.64MB Żywienie osób starszych
zywienie_osob_starszych.pdf 0.78MB Podstawowe zagadnienia dotyczące planowania jadłospisów
Podstawowe_zagadnienia_dotyczace_planowania_jadlospisow.pdf 6.20MB Informacja dla osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Informacja-skierowana-do-osob-odpowiedzialnych-za-zywienie-dzieci-i-młodziezy-w-jednostkach-systemu-oswiaty.pdf 0.43MB Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia
Jadlospisy-dla-dzieci-w-wieku-przedszkolnym.pdf 9.71MB Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych
Obiady-szkolne.pdf 1.90MB Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach
Rekomendancje-dla-realizatorow-zywienia.pdf 10.57MB Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia
Zasady-prawidlowego-zywienia.pdf 2.01MB Praktyczny podręcznik DIETETYKI
Praktyczny-podrecznik-DIETETYKI.pdf 7.78MB
Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20160001154