W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wrocławskie lodziarnie - pod okiem sanepidu

14.08.2023

Okres wakacyjny to zwykle czas wysokich temperatur. Dla ochłody sięgamy wtedy często po mrożone desery takie jak: lody, desery lodowe czy sorbety.

Rzeźba krasnala trzymającego dwie porcje lodów

Obecnie na rynku wybór tego rodzaju produktów jest bardzo szeroki – mamy lody na patyku, lody z automatu tzw. włoskie, lody gałkowe, lody tajskie, a nawet lody wegańskie czy lody bez laktozy. 

Producenci prześcigają się w ofercie smakowej od klasycznych lodów waniliowych czy czekoladowych po tak nietypowe smaki: jak lody szpinakowe, lody matcha czy też lody o smaku pizzy.

Niestety lody są też idealnym środowiskiem, w którym mogą namnażać się niebezpieczne bakterie chorobotwórcze odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe naszego organizmu jak np. Salmonella spp., Listeria monocytogenes czy bakterie z rodziny Enterobacteriaceae

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą na terenie woj. dolnośląskiego kontrole punktów sprzedaży lodów. Sprawdzane jest przestrzeganie warunków higienicznych i sanitarnych przy produkcji lodów. 

Do badań mikrobiologicznych pobrano 215 próbek lodów, które zostały zbadane w laboratoriach woj. dolnośląskiego. Zdyskwalifikowano 10 próbek lodów z automatu z uwagi na obecność bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}