Wrocławskie lodziarnie - pod okiem sanepidu
14.08.2023
Okres wakacyjny to zwykle czas wysokich temperatur. Dla ochłody sięgamy wtedy często po mrożone desery takie jak: lody, desery lodowe czy sorbety.
Obecnie na rynku wybór tego rodzaju produktów jest bardzo szeroki – mamy lody na patyku, lody z automatu tzw. włoskie, lody gałkowe, lody tajskie, a nawet lody wegańskie czy lody bez laktozy.
Producenci prześcigają się w ofercie smakowej od klasycznych lodów waniliowych czy czekoladowych po tak nietypowe smaki: jak lody szpinakowe, lody matcha czy też lody o smaku pizzy.
Niestety lody są też idealnym środowiskiem, w którym mogą namnażać się niebezpieczne bakterie chorobotwórcze odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe naszego organizmu jak np. Salmonella spp., Listeria monocytogenes czy bakterie z rodziny Enterobacteriaceae.
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą na terenie woj. dolnośląskiego kontrole punktów sprzedaży lodów. Sprawdzane jest przestrzeganie warunków higienicznych i sanitarnych przy produkcji lodów.
Do badań mikrobiologicznych pobrano 215 próbek lodów, które zostały zbadane w laboratoriach woj. dolnośląskiego. Zdyskwalifikowano 10 próbek lodów z automatu z uwagi na obecność bakterii z rodziny Enterobacteriaceae.