W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

27. Sympozjum Naukowe EFSA pt. “Cell culture-derived foods and food ingredients” – 11-12 maja 2023 r.

10.03.2023

Speaker at Business Conference and Presentation. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship.

W dniach 11-12 maja 2023 r. odbędzie się  w Brukseli  27. Sympozjum Naukowe EFSA pt. “Cell culture-derived foods and food ingredients”. 

Liczba uczestników jest ograniczona, ale możliwe jest uczestnictwo online.

Nowością w sektorze rolno-spożywczym jest żywność pochodząca z kultur komórkowych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz składniki żywności wytwarzane w drodze fermentacji precyzyjnej. Według prawodawstwa unijnego produkty lub technologie tego typu wymagają uzyskania zezwolenia na wprowadzenie na rynek UE zgodnie z rozporządzeniami dotyczącymi nowej żywności i dodatków do żywności.

Na sympozjum zostaną omówione bieżące trendy i wyniki badań naukowych dotyczące żywności pochodzącej z kultur komórkowych, kwestii związanych z metodologią oraz bezpieczeństwem, jak również ich wpływem na metody oceny ryzyka stosowane przez EFSA.

Do udziału w wydarzeniu zaproszeni są eksperci oraz wszystkie inne podmioty zainteresowane lub zaangażowane w ocenę ryzyka żywności i jej składników pochodzących z kultur komórkowych.

Zarejestrować można się online do 30 marca 2023 r.

Szczegółowe informacje o wydarzeniu.

{"register":{"columns":[]}}