27. Sympozjum Naukowe EFSA pt. “Cell culture-derived foods and food ingredients” – 11-12 maja 2023 r.
10.03.2023
W dniach 11-12 maja 2023 r. odbędzie się w Brukseli 27. Sympozjum Naukowe EFSA pt. “Cell culture-derived foods and food ingredients”.
Liczba uczestników jest ograniczona, ale możliwe jest uczestnictwo online.
Nowością w sektorze rolno-spożywczym jest żywność pochodząca z kultur komórkowych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz składniki żywności wytwarzane w drodze fermentacji precyzyjnej. Według prawodawstwa unijnego produkty lub technologie tego typu wymagają uzyskania zezwolenia na wprowadzenie na rynek UE zgodnie z rozporządzeniami dotyczącymi nowej żywności i dodatków do żywności.
Na sympozjum zostaną omówione bieżące trendy i wyniki badań naukowych dotyczące żywności pochodzącej z kultur komórkowych, kwestii związanych z metodologią oraz bezpieczeństwem, jak również ich wpływem na metody oceny ryzyka stosowane przez EFSA.
Do udziału w wydarzeniu zaproszeni są eksperci oraz wszystkie inne podmioty zainteresowane lub zaangażowane w ocenę ryzyka żywności i jej składników pochodzących z kultur komórkowych.
Zarejestrować można się online do 30 marca 2023 r.