Aktualności Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności Międzynarodowa konferencja na temat alternatywnych źródeł białka dla żywności i pasz
08.11.2024
Polecamy Państwa uwadze międzynarodową konferencję dotyczącą alternatywnych źródeł białka dla żywności i pasz organizowaną w dniach 3-5 grudnia br. przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wraz z German Federal Institute for Risk, U.S. Food and Drug Administration, Singapore Food Agency, Icelandic Food i Biotech R&D (Matís Ltd.).
W związku z nieustannie zwiększającą się liczbą ludności świata istniejące systemy żywnościowe i paszowe znalazły się w obliczu wyzwania, jakim jest zapewnienie wystarczającej ilości żywności oraz bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. W tym kontekście poszukiwanie nowych źródeł białek, pochodzących na przykład z alg, organizmów jednokomórkowych, czy owadów jadalnych stanowi alternatywę dla konwencjonalnych ich źródeł.
Tematem wiodącym spotkania będzie omówienie zagadnień związanych z alternatywnymi źródłami białka dla żywności i pasz w kontekście ich bezpieczeństwa, wyzwańspołeczno-ekonomicznych, jak również problemów z postrzeganiem tego typu produktów przez potencjalnych konsumentów.
Konferencja odbędzie się w Berlinie. Przewidziano również możliwość zdalnego uczestnictwa.
Rejestracji można dokonać do 18 listopada 2024 r. Szczegółowe informacje oraz program konferencji dostępne są na stronie internetowej wydarzenia. Organizatorzy zapraszają do udziału w sesji posterowej związanej z tematyką konferencji. Termin na przesyłanie streszczeń upływa 10 listopada.
Najnowsze konsultacje publiczne ogłoszone przez EFSA
31 października 2024 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął konsultacje publiczne w sprawie projektu protokołu dotyczącegoprzeglądu naukowego dostępnych metod oceny toksyczności długoterminowej oraz rakotwórczości środków ochrony roślin i ich mieszanin, w szczególności wynikających z interakcji między składnikami obecnymi w tych produktach.
Uwagi można zgłaszać kolejno do 21 listopada 2024 r.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępnena stronie internetowej Urzędu.