Bisfenol A w żywności - opinia naukowa Panelu EFSA
21.04.2023
Panel EFSA ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu (CEP) opublikował 19 kwietnia 2023 r. opinię naukową pt. Re-evaluation of the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs. Towarzyszy jej doniesienie na temat zagrożenia dla zdrowia wynikającego z obecności bisfenolu A w żywności.
Poważnym problemem zdrowotnym związanym ze stosowaniem w przemyśle spożywczym opakowań z tworzyw sztucznych wzbogaconych w różne dodatki jest niebezpieczeństwo przedostawania się związków chemicznych w nich zawartych do produktów żywnościowych.
Bisfenol A (BPA) to organiczny związek chemiczny stosowany w produkcji tworzyw sztucznych, żywic epoksydowych i innych materiałów polimerowych. Ma on właściwości toksyczne.
Eksperci naukowi EFSA, po ponownej ocenie zagrożeń dla zdrowia publicznego wynikających z obecności BPA w środkach spożywczych, stwierdzili, że narażenie na ten związek stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów we wszystkich grupach wiekowych. Na podstawie wnikliwej oceny dowodów naukowych oraz po analizie informacji uzyskanych w ramach konsultacji społecznych eksperci EFSA zidentyfikowali jego potencjalnie szkodliwy wpływ na układ odpornościowy, wiążący się m. in. z ryzykiem wystąpienia alergicznego zapalenia płuc i zaburzeń autoimmunologicznych. Ponadto, Panel CEP ustalił tolerowane dzienne pobranie (TDI) dla BPA na poziomie 0,2 ng/kg masy ciała dziennie.
Niniejsza opinia naukowa ma być podstawą do dyskusji w ramach Komisji Europejskiej na temat odpowiednich środków regulacyjnych, które należy podjąć w odniesieniu do BPA w celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumentów.
Więcej informacji w artykule dotyczącym bisfenolu A.