W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Eurobarometr 2022 - Raport EFSA na temat bezpieczeństwa żywności w UE

13.01.2023

Composition with variety of grocery products.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował wyniki sondażu dotyczącego bezpieczeństwa żywności w UE. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone w okresie od 21 marca do 20 kwietnia 2022 r. w oparciu o informacje zebrane podczas indywidualnych rozmów z 27 000 osób w całej UE. Niniejszy przegląd opinii obywateli UE opublikowano w 20. rocznicę powołania Urzędu. Od 2002 roku EFSA zapewnia doradztwo naukowe, które stanowi podstawę europejskiego systemu bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym.

Misją EFSA jest przyczynianie się do ochrony życia i zdrowia ludzi, z uwzględnieniem zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin i środowiska. Urząd w przyjętej Strategii do 2027 r. określił wizję bezpiecznej żywności i zrównoważonych systemów żywnościowych, niezależnego i wiarygodnego doradztwa naukowego oraz realizacji zadań dotyczących oceny ryzyka, jak i informowania o ryzyku. Ponadto, EFSA zobowiązał się do przyjęcia "podejścia ukierunkowanego przede wszystkim na odbiorców", które ma na celu wykorzystywanie spostrzeżeń z badań społecznych oraz analizowanie doświadczeń indywidualnych użytkowników w zakresie narzędzi komunikacyjnych. Badanie odzwierciedla zmieniający się obraz tego, w jaki sposób Europejczycy wybierają żywność, jaka jest ich świadomość oraz obawy dotyczące żywienia, komu ufają, jeśli chodzi o informacje dotyczące bezpieczeństwa produktów żywnościowych. Niewątpliwie w ostatnim czasie na nasze wybory żywieniowe wpłynęła przede wszystkim globalna pandemia i wybuch wojny w Europie.

Wybrane wyniki raportu

  • Ponad połowa (54%) Europejczyków robiąc zakupy żywnościowe kieruje się ceną, w drugiej  kolejności (51%) Europejczycy koncentrują się na smaku i jakości.
  • Blisko połowa respondentów (46%) uważa, że ważne jest również bezpieczeństwo żywności, a 41% obywateli UE twierdzi, że kupowane przez nich produkty są bezpieczne dla zdrowia.
  • Ponad jedna trzecia Europejczyków ma bardzo wysoki (21%) lub wysoki (17%) poziom wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności, tzn. słyszeli o 10 lub więcej z 15 badanych tematów.
  • Najprawdopodobniej słyszeli o dodatkach do żywności lub napojów (70%), pozostałościach pestycydów w żywności (65%), pozostałościach antybiotyków, hormonów lub sterydów w mięsie (63%) lub chorobach występujących u zwierząt (60%).
  • Pozostałości pestycydów w żywności (40%) oraz pozostałości antybiotyków, hormonów lub sterydów w mięsie (39%) znajdują się na szczycie listy obaw Europejczyków związanych z bezpieczeństwem żywności. Mniej osób martwiło się chorobami roślin (11%), wykorzystaniem nowych biotechnologii w produkcji żywności (8%) oraz nanotechnologią stosowaną w produkcji żywności (5%).
  • Około 6 na 10 (61%) badanych, wskazuje telewizję, oglądaną w odbiorniku telewizyjnym lub przez internet, jako jedno z głównych źródeł informacji o zagrożeniach związanych z żywnością, a następnie rodzinę, przyjaciół, sąsiadów lub kolegów (44%) oraz wyszukiwarki internetowe (37%), przy czym występują tu istotne różnice między pokoleniami.
  • Ponad 8 na 10 respondentów ufa lekarzom (89%), naukowcom uniwersyteckim, finansowanym ze środków publicznych (82%) i organizacjom konsumenckim (82%) w zakresie informacji o zagrożeniach związanych z żywnością.
  • Mniejszość Europejczyków nie zmieniłaby swojego zachowania w przypadku zagrożenia związanego z żywnością (21%). Do najważniejszych powodów należało przygotowywanie żywności w zalecany sposób (45%) oraz przekonanie, że wszystkie produkty spożywcze wiążą się z pewnym ryzykiem i nie sposób ich wszystkich unikać (25%).

Więcej informacji o raporcie można znaleźć na stronie internetowej EFSA.

Materiały

Eurobarometr - infografika
eurobarometr,​_BŻ​_pl.pdf 0.39MB
Raport Food Safety (ang)
Food​_safety​_in​_the​_EU​_report​_final​_(2).pdf 9.02MB
{"register":{"columns":[]}}