Implementacja Transparency Regulation - webinar 16 lutego 2021 r.
Implementacja Rozporządzenia PE i Rady UE nr 2019/1381 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 178/2002, (WE) nr 1829/2003, (WE) nr 1831/2003, (WE) nr 2065/2003, (WE) nr 1935/2004, (WE) nr 1331/2008, (WE) nr 1107/2009, (UE) 2015/2283 oraz dyrektywę 2001/18/WE (tzw. Transparency Regulation).
W ramach procesu implementacji Transparency Regulation, które wejdzie w życie 27 marca 2021 r. EFSA opublikowała praktyczne uzgodnienia (Practical Arrangements – PAs) , stanowiące wyjaśnienia sposobu, w jaki nowe zasady i środki mają być stosowane w praktyce. PAs skierowane są przede wszystkim do aplikantów ubiegających się o zatwierdzenie produktów przed wprowadzeniem ich na rynek. Uzgodnienia stanowią wypadkową konsultacji przeprowadzonych w 2020 r. ze stronami zainteresowanymi, Komisją Europejską i Państwami Członkowskimi: https://www.efsa.europa.eu/en/news/new-rules-transparency-detailed-arrangements-stakeholders
PAs dotyczą przejrzystości, poufności danych, o których mowa w art. 7 i 16 rozp. 1107/2009, udostępniania badań, poradnictwa w fazie przed złożeniem wniosku i konsultacji ze stronami trzecimi i są dostępne na stronie:
Dokument dotyczący uzgodnień w zakresie składania wniosków o dostęp do dokumentacji będącej w posiadaniu EFSA został opublikowany na stronie: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/documents/wp200327-a2.pdf
W ciągu najbliższych tygodni EFSA opracuje materiały pomocnicze (samouczki video), a także przeprowadzi serię sesji treningowych, w tym m.in. dotyczące systemów UCLID i FSCAP (Food System Common Authorisation). Szczegółowe informacje dostępne są pod linkiem: EFSA website,
Webinar dotyczący nowych procedur, które zostaną wdrożone wraz z wejściem w życie przepisów Rozporządzenia, odbędzie się 16 lutego br. w godz. 9:30 – 11.:00.
Zaproszenie do uczestnictwa w seminarium skierowane jest do potencjalnych aplikantów, podmiotów działających na rynku spożywczym, pracowników zaplecza laboratoryjno-badawczego i innych zainteresowanych. Spotkanie będzie poświęcone w głównej mierze udostępnianiu badań i kwestii poradnictwa przed złożeniem wniosku.
Termin rejestracji upływa 15 lutego br. o godz. 12:00.
Szczegóły dotyczące tego wydarzenia dostępne są na stronie: