W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja EFSA o pracach związanych z narzędziem do szacowania narażenia na enzymy spożywcze (Food enzyme exposure tool)

09.02.2024

Zakład produkujący żywność

EFSA opublikowała informację na temat prac związanych z narzędziem do szacowania narażenia na enzymy spożywcze stosowane na różnych etapach produkcji żywności. Oszacowanie narażenia na enzymy stosowane w procesach technologicznych podczas produkcji żywności jest integralną częścią oceny bezpieczeństwa przeprowadzanej przez EFSA.

Użytkownikami narzędzia mogą być podmioty ubiegające się o zezwolenie na stosowanie enzymów spożywczych, inne instytucje z branży spożywczej zainteresowane tym zagadnieniem, jak również instytucje zarządzające ryzykiem.

EFSA pragnie współpracować z zainteresowanymi stronami na etapie udoskonalania kalkulatora, dlatego od 26 lutego do 18 marca 2024 r. zostanie zorganizowana faza zdalnego testowania. Urząd wyłoni uczestników zainteresowanych testowaniem narzędzia internetowego na podstawie ich wiedzy eksperckiej oraz posiadanych kompetencji.

W ramach drugiego etapu,14 maja 2024 r. w Brukseli odbędzie się sesja tematyczna z udziałem wyłonionej grupy roboczej, na której zostaną przedstawione udoskonalenia wprowadzone do kalkulatora.

Zainteresowane podmioty prosimy o zgłoszenie chęci udziału do 18 lutego 2024 r.

Szczegółowe informacje na temat poszczególnych etapów przedsięwzięcia znajdują się na stronie internetowej EFSA

{"register":{"columns":[]}}