W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja o konsultacjach publicznych w sprawie aktualizacji oceny ryzyka związanego z obecnością węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w żywności

03.04.2023

Beautiful businesswoman portrait at workplace look in camera. White collar worker at workspace exchange market job offer irs certified public accountant internal revenue officer concept

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpoczął 15 marca 2023 r. publiczne konsultacje dotyczące projektu opinii naukowej w sprawie aktualizacji oceny ryzyka związanego z obecnością węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w żywności.

Projekt opinii pt. „Draft scientific opinion on the update of the risk assessment of mineral oil hydrocarbons in food” stanowi aktualizację opublikowanej wcześniej przez EFSA oceny naukowej na ten temat.

Eksperci EFSA wstępnie wnioskują, że węglowodory nasycone olejów mineralnych (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdzono natomiast, że niektóre związki należące do węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) mogą stanowić czynnik ryzyka zdrowotnego. Eksperci EFSA zalecają kontynuowanie badań naukowych pomocnych w ocenie zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia MOH z produktami żywnościowymi.

Uwagi można zgłaszać do 30 kwietnia 2023 r.

Szczegółowe informacje:

Oleje mineralne - informacja prasowa (EN)

Oleje mineralne - informacja o konsultacjach publicznych (EN)

{"register":{"columns":[]}}