Informacja o konsultacjach publicznych w sprawie aktualizacji oceny ryzyka związanego z obecnością węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w żywności
03.04.2023
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpoczął 15 marca 2023 r. publiczne konsultacje dotyczące projektu opinii naukowej w sprawie aktualizacji oceny ryzyka związanego z obecnością węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w żywności.
Projekt opinii pt. „Draft scientific opinion on the update of the risk assessment of mineral oil hydrocarbons in food” stanowi aktualizację opublikowanej wcześniej przez EFSA oceny naukowej na ten temat.
Eksperci EFSA wstępnie wnioskują, że węglowodory nasycone olejów mineralnych (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdzono natomiast, że niektóre związki należące do węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) mogą stanowić czynnik ryzyka zdrowotnego. Eksperci EFSA zalecają kontynuowanie badań naukowych pomocnych w ocenie zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia MOH z produktami żywnościowymi.
Uwagi można zgłaszać do 30 kwietnia 2023 r.
Szczegółowe informacje:
Oleje mineralne - informacja prasowa (EN)
Oleje mineralne - informacja o konsultacjach publicznych (EN)