Informacje o bieżących działaniach prowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
29.10.2024
Publiczne konsultacje na temat przeglądu metodologii stosowanej do szacowania krótkoterminowego (ostrego) narażenia na pozostałości pestycydów w żywności
11 października 2024 r. EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje odnośnie do przeglądu metodologii stosowanej do oszacowania krótkoterminowego (ostrego) narażenia na pozostałości pestycydów w żywności (oszacowane międzynarodowe krótkoterminowe pobranie, ang. International Estimated Short-Term Intake, IESTI).
Uwagi do projektu można zgłaszać do 4 listopada 2024 r.
Szczegółowe informacje dotyczące konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Urzędu.
Oferta pracy w EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłasza nabór na stanowisko pracownika naukowego - specjalisty w dziedzinie biologii molekularnej (oferta nr EFSA/X/AD/2024/06).
Zgłoszenia należy przesyłać do 18 listopada 2024 r.
Celem ogłoszenia jest ustanowienie listy potencjalnych kandydatów, która może zostać wykorzystana w przypadku konieczności przeprowadzenia procesu rekrutacji, gdy powstanie wakat. Lista będzie obowiązywać do 31.12.2025 r.
Zaproszenie do przedstawienia danych w celu określenia naturalnej zawartości pierwiastków śladowych w środowisku
23 października 2024 r. EFSA opublikowała zaproszenie do przedstawienia danych w celu określenia naturalnych stężeń pierwiastków śladowych (Co, Cu, I, Mn, Mo, Se lub Zn) w środowisku. W powiązaniu z powyższym zaproszeniem, EFSA organizuje 6 listopada br. spotkanie online z zainteresowanymi stronami na temat zagadnień odnoszących się do określenia naturalnej zawartości pierwiastków śladowych stosowanych jako dodatki paszowe. Spotkanie będzie dobrą okazją do uzyskania wyjaśnień na temat rodzaju danych, jakich oczekuje EFSA, jak również sposobu ich przesyłania.
Termin przesyłania danych upływa 23 stycznia 2025 r., godz. 23:59 (CET).
Termin rejestracji na spotkanie upływa 4 listopada 2024 r., godz. 23:59 (CET).