Konsultacje publiczne dotyczące projektu opinii naukowej w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy D, w tym określenia współczynnika przeliczeniowego dla monohydratu kalcydiolu
08.05.2023
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpoczął 24 kwietnia 2023 r. publiczne konsultacje dotyczące projektu opinii naukowej w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy D (ang. Tolerable Upper Intake Level, UL), w tym określenia współczynnika przeliczeniowego dla monohydratu kalcydiolu.
W niniejszym projekcie dokonano ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania witaminy D, przedstawiono zmieniony górny tolerowany poziom spożycia witaminy D dla różnych grup wiekowych, w tym kobiet w ciąży i karmiących oraz zaproponowano współczynnik konwersji dla monohydratu kalcydiolu na witaminę D3 (CF=2,5).
Uwagi można zgłaszać do 5 czerwca 2023 r.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii.