Konsultacje publiczne EFSA w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej ponownej oceny kwasu behenowego pozyskiwanego z nasion gorczycy
21.06.2023
W dniu 12 czerwca 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpoczął publiczne konsultacje w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej ponownej oceny kwasu behenowego pozyskiwanego z nasion gorczycy, do stosowania w produkcji niektórych emulgatorów zgodnie z art. 21 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 – w celu stałego zwolnienia z obowiązku etykietowania.
Kwas behenowy (kwas dokozanowy, C22:0) należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest składnikiem olejów tłoczonych z nasion wielu roślin. W niniejszym dokumencie zawarto ponowną ocenę ewentualnego działania alergizującego tego kwasu.
Na podstawie uzyskanych informacji, eksperci biorący udział w pracach Panelu ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA), potwierdzili znikome prawdopodobieństwo (≤ 1%) wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na gorczycę, w związku ze spożyciem emulgatorów wytwarzanych przy użyciu kwasu behenowego pozyskiwanego z nasion gorczycy (tj. E470a, E471 i E477), w proponowanych warunkach stosowania.
Uwagi do projektu opinii naukowej można zgłaszać do dnia 23 lipca 2023 r.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.