W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konsultacje publiczne EFSA w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej ponownej oceny kwasu behenowego pozyskiwanego z nasion gorczycy

21.06.2023

Nasiona i kwiaty gorczycy

W dniu 12 czerwca 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpoczął publiczne konsultacje w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej ponownej oceny kwasu behenowego pozyskiwanego z nasion gorczycy, do stosowania w produkcji niektórych emulgatorów zgodnie z art. 21 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 – w celu stałego zwolnienia z obowiązku etykietowania.

Kwas behenowy (kwas dokozanowy, C22:0) należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest składnikiem olejów tłoczonych z nasion wielu roślin. W niniejszym dokumencie zawarto ponowną ocenę ewentualnego działania alergizującego tego kwasu.

Na podstawie uzyskanych informacji, eksperci biorący udział w pracach Panelu ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA), potwierdzili znikome prawdopodobieństwo (≤ 1%) wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na gorczycę, w związku ze spożyciem emulgatorów wytwarzanych przy użyciu kwasu behenowego pozyskiwanego z nasion gorczycy (tj. E470a, E471 i E477), w proponowanych warunkach stosowania.

Uwagi do projektu opinii naukowej można zgłaszać do dnia 23 lipca 2023 r.

Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

{"register":{"columns":[]}}