Konsultacje publiczne na temat zaktualizowanych wytycznych dotyczących oceny ryzyka i korzyści (RBA) związanych z żywnością
05.03.2024
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaktualizował opublikowane w 2010 r. wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością i żywieniem. Aktualizacja uwzględnia postęp wynikający z rozwoju metodologii oraz wymogi legislacyjne.
19 lutego 2024 r. Urząd rozpoczął konsultacje publiczne w sprawie projektu zaktualizowanych wytycznych. Uzupełniają one dotychczasowe możliwości w odniesieniu do charakterystyki ryzyka i korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania żywności, uwzględniając zmienność, niepewność oraz hierarchizację korzystnych, jak również negatywnych skutków jej spożywania.
Uwagi do projektu można zgłaszać do 2 kwietnia 2024 r.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii udostępniono na stronie internetowej Urzędu.
Dzięki połączeniu zagadnień odnoszących się do zagrożeń dla zdrowia i korzyści związanych z konsumpcją żywności, możliwa jest kompleksowa ocena ich wpływu na zdrowie. Metodologia ta ułatwia podejmowanie decyzji opartych na wiedzy specjalistycznej w obszarach związanych z żywieniem oraz opracowanie odpowiednich wytycznych i rekomendacji dla potencjalnych konsumentów.