W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konsultacje społeczne EFSA dotyczące ekstraktu polifenolowego z produktów ubocznych powstałych podczas tłoczenia oliwek jako nowej żywności

22.02.2023

oliwki

W związku ze złożonym wnioskiem o zezwolenie na stosowanie ekstraktu polifenolowego z produktów ubocznych powstałych podczas tłoczenia oliwek, jako nowej żywności, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283, wnioskodawca przedłożył szereg badań i danych naukowych.

Znaczenie tych danych dla oceny ryzyka i ich zgodność z przepisami zostanie sprawdzona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W związku z powyższym EFSA prowadzi publiczne konsultacje, które mają na celu ustalenie, czy dostępne są inne istotne dane naukowe i badania stanowiące część przedłożonej dokumentacji lub ją wspierające.

Zainteresowane strony proszone są o zgłaszanie uwag do 28 lutego 2023 r.  Uwagi zostaną rozpatrzone przez EFSA podczas oceny naukowej.

Więcej informacji o wydarzeniu.

{"register":{"columns":[]}}