Konsultacje społeczne EFSA dotyczące ekstraktu polifenolowego z produktów ubocznych powstałych podczas tłoczenia oliwek jako nowej żywności
22.02.2023
W związku ze złożonym wnioskiem o zezwolenie na stosowanie ekstraktu polifenolowego z produktów ubocznych powstałych podczas tłoczenia oliwek, jako nowej żywności, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283, wnioskodawca przedłożył szereg badań i danych naukowych.
Znaczenie tych danych dla oceny ryzyka i ich zgodność z przepisami zostanie sprawdzona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
W związku z powyższym EFSA prowadzi publiczne konsultacje, które mają na celu ustalenie, czy dostępne są inne istotne dane naukowe i badania stanowiące część przedłożonej dokumentacji lub ją wspierające.
Zainteresowane strony proszone są o zgłaszanie uwag do 28 lutego 2023 r. Uwagi zostaną rozpatrzone przez EFSA podczas oceny naukowej.